Este bine să avem impozit progresiv în România? Opinia unui finanțist

FOTO: Firmbee /Pixabay.com
FOTO: Firmbee /Pixabay.com

Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network, companie formată din specialiști în finanțe, expune diferențele care ar putea fi între un sistem progresiv aplicat în România și cele din statele dezvoltate.

Radu Georgescu spune că toate țările civilizate au un sistem de impozitare progresiv. Însă, foarte important, toate impozitele progresive vin la pachet cu un sistem de deduceri fiscale.

„Ce naiba înseamnă sistem de deduceri fiscale? Explica sistemul de impozitare din America. În US, impozitul pe venit este calculat de fiecare persoană care obține venituri din orice sursă (salarii, dobânzi bancare, dividende, chirii, vânzări de acțiuni etc).

În fiecare an toate aceste persoane depun o declarație la Fisc. Suma tuturor veniturilor reprezintă venitul brut total. Apoi se trec deducerile fiscale care se scad din venitul brut:

Se acordă deduceri fiscale în funcție de vârstă, dacă ești căsătorit sau nu. Îți deduci cheltuielile cu dobânzile la credite. Îți deduci cheltuielile cu transportul și mașina. Îți deduci cheltuielile cu educația copiilor: școală, cursuri etc.

Îți deduci abonamentele de sănătate și pensii. Îți deduci alte cheltuieli. În funcție de deduceri, este posibil că fiscul să-ți ramburseze o parte din bani”, explică Radu georgescu, pe contul său de LinkedIn.

Radu Georgescu spune și că sistemele de sănătate și pensii din țările unde există impozit progresiv sunt diferite față de România.

 „Cum sunt sistemele de sănătate și cel de pensii din țările cu impozit progresiv. În US sistemele de sănătate și de pensii sunt majoritar private. Adică oamenii plătesc contribuțiile de sănătate și de pensii către spitale private și firme de asigurare private. Nu către stat. Ups.

Dacă am trece la acest sistem, statul român ar intra în faliment în câteva luni. Aproape 30% din veniturile statului vin din contribuțiile pentru sănătate (CASS) și pensii (CAS). În țările nordice (Germania, Suedia etc) sistemul public oferă servicii performanțe la nivelul sistemului privat. Ups. Pentru acest lucru statul român ar trebui să construiască spitale «ca afară»”, mai spune specialistul.

Finanțistul crede că sistemul de taxare progresivă, dacă va fi aplicat acum, ar duce România în urmă cu 30 de ani.

„Concluzii: România nu poate avea un impozit progresiv «ca afară». Nu în următorii 20 de ani. Așa că, probabil, vom avea iar un sistem de impozitare progresiv arhaic. Ca în anii 90 când impozitarea progresivă se aplica doar salariilor, fără un sistem de deduceri fiscale. Dar acest sistem de impozitare ne va duce 30 de ani în urmă”, a conchis Radu Georgescu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.