Eroare grosolană în subiectele de la Simularea la Limba Română

subiecte bac 2020 geografie subiecte BAC 2020 matematică evaluare națională 2019 note contestații bacalaureat 2017 medii 10 barem evaluare națională 2018 matematică barem română bac 2018 medii de 10 la bac 2018
Foto: cataloagescolare.ro

O eroare grosolană s-a strecurat în subiectele la Limba română de la Simularea Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a, a descoperit hotnews.ro. O poezie a poetului german Heinrich Heine a fost atribuită de către autorii subiectelor scriitorului român Șt. O. Iosif.

De fapt, poetul român doar a tradus-o. Poezia „Stai şi asculţi sub ramuri…” a fost tradusă de Șt. O. Iosif în anul 1895 şi a apărut pe 16 aprilie în același an în revista „Viaţa”.

La primul subiect la Limba română elevii au avut de rezolvat mai multe cerinţe, printre care şi să redacteze „o compunere de minimum 150 de cuvinte”, în care să motiveze apartenenţa la genul liric a poeziei „Stai şi asculţi sub ramuri…” de Şt. O Iosif.

„Regret să constat că ne întâlnim din nou cu un malpraxis pedagogic în întocmirea subiectelor de examen pentru elevii de gimnaziu. S-a mai întâmplat în 2009, nu la simulare, ci la evaluarea efectivă, când autorii subiectelor le-au dat copiilor pe foaia de examen un text greșit din Caragiale, originalul era modificat, oricât de incredibil ar părea. De data aceasta, o poezie a unuia dintre cei mai cunoscuți poeți romantici germani, Heinrich Heine, e prezentată ca fiind a lui Șt. O. Iosif, deși până și pe internet, pe Wikisource, de pildă, ea apare ca fiind traducere”, a declarat criticul literar Luminiţa Corneanu pentru HotNews.ro.

Din fericire, atribuirea greșită a poeziei nu va afecta punctajele obținute de elevi la rezolvarea acestui exercițiu.

Iată eroarea de la Simularea Evaluării Naționale la Limba română:

Poezia originală poate fi consultată pe Wikisource:

poezie heinrich heine eroare simulare națională română
Sursa: Wikisource

Iată și traducerea poeziei, realizată de scriitorul român Ștefan Octavian Iosif:

poezie atribuită greșit șt o iosif simulare limba română
Traducerea lui Şt.O.Iosif. Sursa: Versuri şi Creaţii / hotnews.ro