Epidemiolog român: Noua mutație a coronavirusului echivalează cu începerea unei noi pandemii

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Epidemiologul și cercetătorul Octavian Jurma susține că noua tulpină de COVID descoperită și în România o „putem numi, tehnic, o nouă pandemie de coronavirus”.

Octavian Jurma estimează că 60% din cazurile de COVID din Bucureşti vor fi cu noua variantă de coronavirus, depistată inițial în Marea Britanie, până în luna martie.

„E important să se efectueze secvenţierea şi în marile oraşe: Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, pentru că sentimentul meu este că perioada de sărbători a omogenizat distribuţia acestui virus în ţară. E ca şi cum ar fi debutul unei noi pandemii, tehnic vorbind o putem considera o noua pandemie peste vechea pandemie”, a declarat medicul la Digi24.

Octavian Jurma a adăugat: „Ce trebuie să facem este să reducem numărul de infectări cu orice preţ”. Doctorul Jurma a dat ca exemplu Israelul, care a decis să suspende toate zborurile internaţionale de pasageri pentru a evita importul noilor tulpini de COVID. Octavian Jurma a mai spus că cel puţin o săptămână după vaccinare e indicat să stăm în casă, pentru a permite organismului să producă anticorpi.

Și consilierul ştiinţific principal al Guvernului de la Paris, Jean-François Delfraissy, este de părere că apariția noilor mutații ale coronavirusului SARS-CoV-2 descoperite mai întâi în Marea Britanie, Africa de Sud sau Brazilia echivalează cu începerea unei noi epidemii.

Conform evaluării sale, deşi în prezent prevalența noilor cazuri de COVID-19 confirmate cu aceste mutaţii în Franţa este de numai 1,4 – 1,5%, s-ar putea ca acest procentaj să crească, în special în cazul mutaţiei britanice, care este „de neoprit”.

În aceste condiții, este nevoie de noi măsuri antiepidemice, întrucât apariţia acestor noi variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 a schimbat situaţia sanitară.

Responsabilul francez mai spune că e posibil ca Franța să aibă nevoie de un nou lockdown din cauza transmiterii comunitare a mutațiilor mai contagioase. „Dacă nu înăsprim măsurile, ne vom regăsi de la jumătatea lunii martie într-o situaţie extrem de dificilă (…) Vom avea probabil nevoie să intrăm din nou în lockdown. Săptămâna acesta va fi critică, politicienii trebuie să decidă”, a mai spus Delfraissy.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.