Epidemia cuprinde România. Raed Arafat: ”Avem 255 de localități care au depășit incidența de 3 la mie”

Raed Arafat FOTO: Facebook/Raed Arafat
Raed Arafat FOTO: Facebook/Raed Arafat

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că în România sunt 255 de localități unde numărul de cazuri noi la mia de locuitori a depășit pragul de 3 pe care autoritățile îl consideră critic.

Dintre cele 255 de puncte roșii de pe harta României, 22 sunt municipii și 15 sunt orașe.

Arafat a spus că printre cele mai afectate așezări umane din România afectate de coronavirus sunt București, Cluj-Napoca, Craiova, Bacău, Alba Iulia, Reșița, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Zalău, Târgu Mureș, Râmnicu Vâlcea și Alexandria.

“Cu creşterea numărului cazurilor per general, ajungem şi la creşterea numărului cazurilor în Terapie Intensivă, număr care ne aşteptăm să continue să crească, cel puţin încă o perioadă. Pentru că măsurile luate recent şi care eu sper să fie măsuri eficiente, la acest moment avem 615 localităţi care au incidenţă între 1,5 şi 3 la mie, 255 de localităţi care au depăşit incidenţa de 3 la mie. Ca municipii, avem 44 de municipii care sunt între 1,5 la mie şi 3 la mie. Avem 50 de oraşe care sunt între 1,5 şi 3 la mie. Avem 22 de municipii care sunt peste 3 la mie, avem 15 oraşe care sunt peste 3 la mie”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Șeful DSU speră ca noile restricții vor duce la o plafonare a numărului de cazuri noi, urmând ca apoi să se înregistreze o scădere.

“Sperăm că măsurile care s-au luat recent, dacă sunt respectate, să ducă la sistarea creşterii, cel puţin să ne oprim la un platou, să începem să mergem către o curbă descendentă, dar asta înseamnă că tot o perioadă o să avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru că 3.000, 4.000 de cazuri, 4.000 şi ceva de cazuri pe zi, asta înseamnă un număr important de cazuri la Terapie Intensivă”, a explicat acesta.

Arafat a spus că se încearcă mărirea număului de paturi de terapie intensivă în mai multe județe, printre care Iași, Vâlcea și Mureș.

Numărul pacienților internați la Terapie Intensivă crește constant de mai bine de două săptămâni, iar numărul locurilor libere disponibile pe aceste secții este foarte mic.