Elevii români din Marea Britanie, ținte ale atacurilor xenofobe și rasiste

FOTO: Wokandapix/Pixabay.com
FOTO: Wokandapix/Pixabay.com

Elevii din Marea Britanie care provin din țările est-europene se confruntă cu atacuri rasiste și xenofobe, mai ales după rezultatul referendumului în care s-a decis ieșirea Regatului din Uniunea Europeană.

Acest concluzii vin după un studiu realizat de Universitatea Strathclyde, citat de The Guardian. Mai exact, 77% din elevii care au participat la această cercetare sociologică au relatat că au fost ținta unor atacuri rasiste, xenofobe. Aceste acte au fost mascate, aparent, în glume. 49% dintre elevii care provin din familii est-europene au spus că atacurile s-au intensificat după anul 2016, anul referendumului pentru Brexit.

Elevii au spus că abuzurile au fost verbale, pe stradă și în mijloacele de transport în public, însă au fost situații în care au fost agresați și la școală. De asemenea, o parte din elevi și-au acuzat profesorii că au trecut cu vedere incidentele, iar unii chiar le-au încurajat.

Raportul va fi prezentat la conferința European Sociological Association din Manchester. Autoarea raportului, Daniela Sime, a spus că această atitudine mai ales din partea profesorilor are un impact puternic asupra sănătății mintale a elevilor.

„Rolul profesorilor, care adesea au fost martori și nu au intervenit, iar în alte cazuri au fost chiar autori, se evidenţiază ca dimensiune foarte importantă a marginalizării pe care o experimentează tinerii în fiecare zi. (…) În anumite situații, profesorii au fost nu doar discriminatorii prin ignorarea prezenţei tinerilor în clase, dar şi rasişti prin opiniile exprimate liber, în timpul orelor sau prin ignorarea incidentelor care implicau rasismul”, a declarat Daniela Sime, lector al Universității Stratchclyde.

Un elev le-a spus cercetătorilor că, după ce s-au făcut comentarii xenofobe legate de naționalitatea sa, mai mulți au încercat să-i ardă părul, iar anul trecut a fost urmărit și i s-a strigat că se întoarcă în țara lui „blestemată”.

„Am fost hărţuit de la vârsta de 6 ani până la 12 ani. Au aruncat cu pietre în mine, au împrăştiat zvonuri revoltătoare despre mine, mi-au furat lucruri. Am fost batjocorit şi abuzat verbal doar pentru că sunt polonez”, a povestit un alt elev.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.