Elev român, admis la Universitatea Princeton

gabriel gaitan universitatea princeton
Elevul român Gabriel Găitan (foto, primul din stânga, rândul de sus) va studia din toamnă la Universitatea Princeton. Sursa: rofacts.ro

Un elev al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti va studia din toamnă la una dintre cele mai mari universităţi din lume, Princeton (Statele Unite ale Americii).

În toamna anului trecut, Gabriel Găitan a promovat bacalaureatul american şi a trimis, pentru admiterea la facultate, mai multe recomandări, documente şi eseuri. Într-un final, a susţinut un interviu, iar răspunsul instituţiei de învăţământ americane a fost unul favorabil.

Găitan, medaliat cu bronz la Olimpiada Internaţională de Fizică din acest an, a susţinut interviul final chiar în faţa unui român, Cosmin Pohoaţă, absolvent de Princeton şi doctorand al Universităţii Columbia, din New York.

„A fost un interviu mai mult informal din care eu am avut ocazia de a afla mai multe date despre viaţa studenţească din campus, despre Princeton etc. Pentru început, sigur mă voi înscrie la câteva cluburi cu activităţi extraşcolare şi extracurriculare, poate chiar la dans”, povesteşte suceveanul.

La Princeton, taxa anuală de studii este de 62.000 de dolari. Totuşi, în funcţie de veniturile familiei şi de calitatea studentului, reprezentanţii universităţii pot face şi oferte personalizate.

Pasionat de fizică, Gabriel povesteşte publicaţiei Monitorul de Suceava că doreşte să aprofundeze această disciplină încă din primul an de studiu.

„Sistemul universitar din America se deosebeşte de celelalte prin faptul că nu trebuie să-ţi alegi de la început specializarea pe care vrei să o urmezi. În primii doi ani studiezi câte puţin din toate, iar după doi ani stabileşti programul de studii pe care vrei să-l frecventezi mai departe. Totuşi de la început vreau să aprofundez fizica”, explică suceveanul. După patru ani de studii universitare la Princeton, Gabriel visează să-şi dea doctoratul în cadrul unei universităţi din Europa.

Până în clasa a IX-a, Găitan a fost elevul Colegiului Naţional „Petru Rareş”, din Suceava. El s-a calificat pentru prima dată la Olimpiada Naţională de Fizică încă din clasa a VII-a.

Fondatorul Amazon şi directorul Google, absolvenţi de Princeton

Princeton este una dintre cele mai mari universităţi din lume, figurând an de an în top 10 mondial. Printre absolvenţii de renume ai universităţii se numără foştii preşedinţi americani James Madison şi Woodrow Wilson, dar şi prima doamnă de astăzi, Michelle Obama. Tot aici au absolvit fondatorul Amazon, Jeff Bezos, şi directorul executiv al Google, Eric Schmidt.

Dintre actorii care au absolvit Princeton îi amintim pe David Duchovny şi Brooke Shields. Şi renumitul scriitor F. Scott Fitzgerald (autorul romanului „Marele Gatsby”) a fost student al acestei universităţi.

Albert Einstein a fost un apropiat al universităţii; el susţinea în mod frecvent lecturi şi vizita foarte des campusul.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

output_0AUjOr