Educația financiară și juridică vor fi studiate obligatoriu la școală începând de anul viitor

elev elevi
Foto: Victoria_Borodinova / pixabay.com

Educația financiară și cea juridică vor fi studiate de la clasele primare începând cu anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat luni, în calitate de cameră decizională, relatează hotnews.ro.

Pentru a intra în vigoare legea trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege prevede adăugarea „competențelor financiare și juridice” la lista de competențe-cheie pe care să se bazeze programa de studiu pentru un elev de ciclu primar și gimnazial, în cadrul Legii Educației Naționale.

Cum va arăta după modificare art. 68 din Legea Educației Naționale:

(1) Curriculumul național pentru învățământul primar și gimnazial se axează pe 8 domenii de competențe-cheie care determină profilul de formare a elevului:

a) competențe de comunicare în limba română și în limba maternă, în cazul minorităților naționale;b) competențe de comunicare în limbi străine;
c) competențe de bază de matematică, științe și tehnologie;
d) competențe digitale de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere;
e) competențe sociale și civice;
f) competențe antreprenoriale, financiare și juridice
g) competențe de sensibilizare și de expresie culturală;
h) competența de a învăța să înveți.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.