Economia s-a contractat cu doar 3,9%. Cîțu: Am spulberat toate estimările apocaliptice

Florin Cîțu. Foto: Gov.ro

Produsul intern brut al României a scăzut în anul pandemiei de coronavirus cu 3,9%, în comparație cu anul 2019. Deși în trimestrul 2 a fost înregistrată o scădere de 12%, aceasta a fost recuperată în ultimele două trimestre ale anului.

La nivelul Uniunii Europene, contracția ecomoniei din țara noastră este printre cele mai mici.

„Produsul intern brut în trimestrul IV 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 5,3% comparativ cu trimestrul III 2020. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 1,5% pe seria brută şi de 1,7% pe seria ajustată sezonier”, arată datele publicate marți dimineață de Institutul Național de Statistică.

„Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă”, se mai arată în comunicatul INS.

Premierul Cîțu spune că evoluția economiei în an de pandemie este „o performanță care spulberă estimările apocaliptice”.

„Economia României, performanța care SPULBERĂ estimările apocaliptice! În trimestrul IV din 2020, economia României a crescut cu 5.3%!!! O performanță fantastică. Cea mai RAPIDĂ revenire a economiei din istorie. Am promis. Am făcut. Am avut dreptate. Revenirea economiei în V, o certitudine!”, a scris Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook.

Florin Cîțu a mai spus că, în 2020, economia României, alături de cea globală, a fost lovită de „cea mai mare criză din ultima sută de ani”.

„Cu toate acestea, s-a contractat cu DOAR 3,9%. Am luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic și am spulberat TOATE estimările apocaliptice. Împreună am reușit să redresăm economia și să avem acest rezultat. România a PERFORMAT în 2020 cu 5% mai bine decât estimarile inițiale și în medie cu 2.5% mai bine decât TOATE estimările publicate de instituțiile internaționale, CE, agențiile de rating și instituțiile financiare”, a completat șeful Executivului.

El a mai spus că „nu ne oprim aici”, iar „anul acesta este anul REFORMELOR și al INVESTIȚIILOR”.

„Corectăm 30 de ani de amânări și de populism. În acest prim mandat, de 4 ani, promit să pun economia pe o traiectorie de creștere economică sustenabilă și să creez un mediu economic în care toți românii au șansa de reuși”, a mai spus Florin Cîțu.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.