Echinocţiul de primăvară. Patru locuri în care ai vrea să fii în această zi

echinoctiu_de_toamna2
În ziua echinocţiului de primăvară, Soarele răsăre şi apune chiar în punctele cardinale est şi vest. Aceasta face ca durata zilei să fie egală cu a nopţii, indiferent de latitudine (cu excepţia zonelor polare). Însă sunt patru locuri de pe Glob în care ziua echinocţiului este una mai mult decât specială.

În următoarele zile şi luni, zilele vor continua să crească faţă de nopţi, până la momentul solstiţiului de vară.

Acesta este un detaliu cunoscut de mai toată lumea. Însă ziua echinocţiului de primăvară este specială şi din alte motive, deopotrivă astronomice şi culturale. Încercăm să redăm câteva dintre consecinţele şi tradiţiile legate de echinocţiul vernal (denumire alternativă).

Vara nu-i ca iarna. E mai lungă

Începem cu o curiozitate. Interesant este că între solstiţiul de vară şi echinocţiul de toamnă sunt 94 de zile, în timp ce între solstiţiul de iarnă şi echinocţiul de primăvară sunt doar 89. Anotimpurile nu sunt egale ca durată. Ne-a explicat de ce Adrian Şonka, astronom la Institutul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu” din Bucureşti. „Viteza de revoluţie a Terrei în jurul Soarelui este mai mare iarna”, a spus Şonka pentru Great News.

LOCURI DE VĂZUT LA ECHINOCŢIU

Piramida lui Kukulcan, Chichen Itza, Mexic
chichenItza_equinox2

Piramida îi este dedicată lui Kukulcan, numele maya pentru şarpele cu pene. La baza scărilor piramidei se află două capete imense de şarpe, din piatră. În ziua echinocţiului (atât cel de primăvară, cât şi cel de toamnă), are loc un spectaculos jos de lumini şi umbre. Lumina trimisă de Soare se întâlneşte cu una din muchiile piramidei, iar lumina trimisă spre scări dă impresia privitorului că are în faţă un imens şarpe, coborând de pe piramidă. Imaginea de mai sus vă lămureşte. Dacă doriţi să vedeţi mai mult, intraţi AICI.

Românca Iolanda Bădiliţă a asistat la acest spectacol anul acesta, în timpul echinocţiului de primăvară. Vizitând piramida, a fost impresionată de inteligenţa grupul etnic mayaş Itza. „Construcţia piramidei este o poezie care îmbină elemente religie, matematică, geometrie, astronomie. Cele 4 faţade sunt orientate către cele 4 puncte cardinale, pe fiecare dintre faţade fiind cîte un şir de trepte. 91 de trepte fiecare. Ce este special cu 91? Pai 91 x 4 = 364 la care se adaugă platforma superioară = 365, adică numărul zilelor din an. Piramida este formată din 9 platforme terasate, iar treptele de pe fiecare faţadă „taie” aceste terase în 18 segmente ce corespund celor 18 anotimpuri ale calandarului Maya”, spune Bădiliţă, jurnalistă la Europa Liberă şi autoare a site-ului coolnewz.info.

Loughcrew, Irlanda

piatraechinoctiuirlanda

Loughcrew este un sit care datează de acum 5-6.000 de ani şi se pare că aşezarea de atunci a fost ridicată pe un sit chiar mai vechi. Aici au fost descoperite aproximativ 40 de monumente. În cadrul ansamblului de monumente antice de la Loughcrew se află şi o movilă în care omul a săpat o încăpere în formă de cruce. Înăuntru se află aşa numita equinox-stone (piatra echinocţiu), pe care au fost gravate simboluri astronomice. La răsăritul Soarelui în timpul zilelor de echinocţiu (de primăvară şi toamnă), piatra echinocţiu este iluminată în totalitate în interiorul camerei, semn că orientarea acestei încăperi nu a fost întâmplătoare.

Machu Pichu, Peru
Intihuatana_Solar_Clock

În „oraşul pierdut” se află o piatră numită piatra Intihuatana (termenul se traduce prin „Locul de prindere a Soarelui), un ceas solar extrem de simplu, dar şi foarte ingenios. Incaşii ştiau cu precizie ziua echinocţiului. Atât la echinocţiul de primăvară cât şi la cel de toamnă, razele solare cad perpendicular pe pilon, nelăsând nicio umbră. Momentul dădea startul unor ceremonii incaşe.

Insula Paştelui
Ahu-Akivi-1

Cea mai izolată insulă locuită a Globului prezintă numeroase alinieri astronomice. Un exemplu îl reprezintă cele al unor statui (moai) aşezate pe o platformă de piatră (ahu). Vorbim de platforma numită Ahu Akivi, care susţine singurii şapte moai care privesc spre ocean. La echinocţiu, ei privesc direct spre apusul de soare.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.