După străzi, Google fotografiază recifele de corali

marea_bariera_de_corali
Marea Barieră de Corali / Foto: Toby HudsonWikimedia Commons

Google a lansat un nou proiect de fotografiere a planetei. Spre deosebire de Google Street View, care viza fotografierea drumurilor, Catlin Seaview Survey va realiza hărți ale oceanelor și ale recifelor de corali, relatează Euronews.

Gigantul IT a lansat deja fotografii din șase locuri uimitoare, printre care Marea Barieră de Corali din Australia și insula Apo din Filipine. Scafandrii implicați în proiect folosesc camere speciale pentru a face aproximativ 50.000 de imagini pe măsură ce înoată în jurul recifelor.

Ulterior, fotografiile vor fi combinate pentru a obține imagini panoramice de înaltă rezoluție, permițându-le utilizatorilor de internet să facă scufundări virtuale. Totodată, ei vor afla informații prețioase despre „starea de sănătate” a recifelor.

„Oceanele din lumea întreagă se confruntă cu o criză, iar la ora actuală știm că multe dintre ecosistemele de care depind oamenii sunt pe o pantă descendentă. Întrebarea este ce facem în legătură cu acest lucru”, spune Ove Hoegh-Guldberg, cercetător-șef la Catlin Seaview Survey.

În 2013, cartografierea va continua în Hawaii, Filipine și Insulele Bermude. Scafandrii vor fotografia recife aflate la mică adâncime, iar pentru zonele mai adânci din oceane vor fi folosiți roboți.

Scopul principal al proiectului este de a le oferi oamenilor acces la aceste recife prin intermediul unor scufundări virtuale. Astfel, mulți dintre ei vor avea contact cu acest mediu pentru prima oară.

Fotografii realizate de Google în cadrul Catlin Seaview Survey puteți vedea pe site-urile:

www.catlinseaviewsurvey.com

plus.google.com