Drumul-minune produs în România, vândut în Kuweit pentru 80 de milioane de dolari

drum
Tehnica de construire a unui drum ecologic, care foloseşte polimeri în locul tradiţionalilor produşi petrolieri, a fost cumpărată de o companie din Kuweit în schimbul sumei de 80 de milioane de dolari, a declarat pentru Great News liderul institutului privat care a patentat această invenţie, Daniel Iorgoiu. 

Printre cele mai valoroase invenţii româneşti

Drumul-minune, o combinaţie de agregat, ciment şi polimer, este produsul unui institut privat din Petroşani, numit Global Center of Ecological Research.

Soluţia prezentată de aceasta a fost inclusă pe lista celor mai preţioase invenţii româneşti din ultimii 20 de ani şi a primit medalii de aur la târgurile de invenţii de la Geneva, Bruxelles şi Bucureşti.

Un drum de test a fost construit în urmă cu doi ani în Uricani, judeţul Hunedoara. Dată în explotare în septembrie 2009, suprafaţa carosabilă de pe strada Valomir din oraşul menţionat nu a avut nevoie de lucrări de mentenanţă.

Un alt drum cu polimer a fost construit chiar în Capitală, pe strada Ajustorului din cartierul Militari.

Spaniolii, interesaţi de noul drum

Marele avantaj al drumului cu polimer este însă unul de ordin economic. Estimările de costuri arată că acesta costă cu 40% mai puţin decât asfaltul clasic, cel costruit pe bază de bitum.

Alte avantaje sunt că la turnare nu este folosită apă şi că amestecul compozit poate fi turnat oricând. De asemenea, după numai 10 ore de la turnare, drumul poate fi deschis circulaţiei.

Potrivit unui articol publicat în Evenimentul Zilei, în cazul unui drum cu lăţime de 12 metri, se pot turna circa cinci kilometri pe zi.

De tehnica de construire s-a interesat şi o companie din Spania, a adăugat Daniel Iorgoiu pentru Great News.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte greatnews.ro pe FACEBOOK.