Dragobete 2018. Tot ce trebuie să știi despre ziua iubirii la români

Mesaje Dragobete 2018, Tradiții Dragobete 2018
Dragobete 2018, sărbătoarea iubirii la români. Foto: Pixabay

Dragobete 2018: Dacă restul lumii libere sărbătorește Ziua Îndrăgostiților în 14 februarie, românii o fac zece zile mai târziu, de Dragobete.  Fiul Dochiei era zeul dragostei și al bunei dispoziții, iar cinstirea sa marca simbolic începutul primăverii.

În trecut, fetele şi băieţii se sărbătoreau împreună Dragobetele, pentru a rămâne îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. Sunt numeroase tradiții de Dragobete în toate regiunile României, toate legate de iubire și de trezirea la viață a naturii.

Dragobetele a fost tras pe linie moartă de comuniști, iar în ultimii ani a pierdut teren în fața Sfântului Valentin, împrumutat din lumea occidentală.

Top 5 mesaje de Dragobete 2018

Ziua de Dragobete este prilejul perfect pentru a trimite un mesaj de iubire persoanei dragi. Mai jos, vă recomandăm cinci mesaje de Dragobete 2018, care vor surprinde plăcut fata sau băiatul care v-a furat inima.

Iată cinci SMS-uri de Dragobete:

  • Aș dori din piept să scot inima cu dor cu tot ca s-o pun în pieptul tău, ca să simți ce simt și eu! Aș dori să rămân mut, vocea ta să o împrumut ca să spui ce spun ți eu: “Te iubesc și te voi iubi mereu!”.
  • Alături de tine simt că pot să lupt, să râd, să dăruiesc… să traiesc. Te iubesc mult!
  • Aş vrea să poţi să te vezi prin ochii mei. Numai aşa ţi-ai da seama ce mult însemni pentru mine.
  • Opt litere, două cuvinte, un singur înţeles: Te iubesc!
  • Tu mă faci să râd, tu mă faci să plâng, tu mă faci să simt că trăiesc. Tu mă faci să iubesc!

Dragobete 2018. Tradiții românești

Dragobetele este o sărbătoare populară autohtonă, specifică mai ales zonei de sud a țării (Oltenia, Muntenia și Dobrogea). Tot în funcție de regiune, sărbătoarea este cunoscută și sub numele de ”Cap de primăvară”, ”Drăgostițele”, ”Sântion de primăvară” sau ”Ioan Dragobete”.

Potrivit tradiției, femeile trebuie să facă ordine și curățenie în casă, pentru a avea un an îmbelșugat și a fi iubite. La țară, gospodarii se fereau să lucreze pământul sau să facă treabă prin curte.