„Dragnea scapă de închisoare”. Toader a propus modificarea abuzului în serviciu

liviu dragnea codul de procedură penală
Foto: Pagina de Facebook Liviu Dragnea

Ministerul Justiției Tudorel Toader propune ca abuzul în serviciu să fie pedepsit numai dacă cel care a săvârșit fapta a obținut un beneficiu pentru el sau pentru o rudă. Dacă propunerea sa va trece de votul parlamentarilor, Liviu Dragnea va scăpa de condamnare.

Condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, Liviu Dragnea ar scăpa de pedeapsă la apel deoarece în cazul său nu a fost vorba de obținerea unui „folos patrimonial” pentru el sau pentru o rudă a sa.

Ministerul Justiției a transmis luni, 2 iulie, comisiei speciale comune a Senatului și Camerei Deputaților, condusă de Florin Iordache, o propunere de modificare a articolului 297 referitor la abuzul în serviciu din Legea 286/2009 privind Codul Penal, anunță stirileprotv.ro.

Iată textul propunerii de modificare:

Abuzul în serviciu

Alin. (1) – Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau care îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziii exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul al II lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constată prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă.”

„Dragnea scapă de condamnare. Cu el scapă și baronii locali. Cu ajutorul lui Tudorel Toader, avocatul infractorilor, România își afirmă pregnant statutul de Stat Mafiot”, a scris pe Facebook deputatul USR Stelian Ion.

Propunerea lui Tudorel Toader:

 

La ora actuală, abuzul în serviciu este definit astfel în Codul Penal:

Art 297. Alin. (1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.