Două trasee europene de biciclete vor trece prin România

EuroVelo 6 FOTO: Wikimedia Commons
EuroVelo 6 FOTO: Wikimedia Commons

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat vineri la Alba Iulia alocarea a 120 de milioane de euro din Fondul local pentru tranziție verde digitală pentru realizarea unor trasee cicloturistice naționale.

Ministrul spune că din acest buget ar trebui să fie realizate 2 trasee de pistă de bicicletă care să lege Transilvania (până la Drobeta – Turnu Severin) și Moldova (până la Galați) de Eurovelo 6 și respectiv Eurovelo 13.

Cele două trasee se întind de-a lungul Dunării, până la Deltă, însă sunt neîntreținute și pe anumite porțiuni nefuncționale.

”Foarte pe scurt, prin România trec două tronsoane europene. Așa cum este la autostrăzi, există și pe piste de biciclete. Amândouă sunt pe marginea sau alăturate Dunării. În acest proiect dorim să legăm regiunile istorice ale țării cu alte două trasee cicloturistice. Unul care va veni prin Transilvania și unul care va veni prin Moldova (…)

Acesta este un proiect de 120 de milioane, foarte ambițios, în implementarea căruia va exista un parteneriat cu consiliile județene din țară pentru că acest proiect nu poate fi implementat fără autoritățile locale” a spus Cseke Attila.

În România, itinerariul Eurovelo 13 traversează trei județe ale țării (Timiș, Caraș Severin și Mehedinți) și are o lungime totală de 280 km.

A doua parte a Traseului din România face legătura cu Eurovelo 6 – Atlantic – Marea Neagră de-a lungul Dunării.

EuroVelo 13
EuroVelo 13
EuroVelo 6
EuroVelo 6
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.