Două țări în care cetățenii au spus NU creșterii salariilor și anulării taxelor

FOTO: almpixel/Pixabay.com
FOTO: almpixel/Pixabay.com

Peste 500 de medici canadieni au semnat o scrisoare deschisă în care protestează față de mărirea propriilor salarii, potrivit cnbc.com.

„Noi, doctorii din Quebec, care credem într-un sistem public puternic, ne opunem recentelor măriri de salarii negociate de federatia medicală care ne reprezintă”, se arată în scrisoarea deschisă, semnată și de peste 150 de studenți la medicină.

„Creșterile salariale sunt cu atât mai șocante, în condițiile în care asistentele noastre, funcționarii și alți specialiști se confruntă cu condiții de muncă grele, în timp ce pacienții noștri nu au acces la serviciile medicale solicitate din cauza tăierilor bugetare drastice din ultimii ani și a centralizării puterii în Ministerul Sănătății. Singura care a rămas imună în urma tăierilor bugetare este remunerația noastră”, se mai spune în scrisoarea dată publicității pe 25 februarie.

Doctorii au anunțat că vor să dea înapoi sistemului medical toți banii alocați pentru creșterea salariilor.

Salariul anual al unui medic, după plata impozitelor, este de aproximativ 136.000 de dolari. La acest venit se mai adaugă și diverse sporuri.

Elvețienii au votat pentru păstrarea unei taxe

Duminica trecută, elvețienii au votat, în cadrul unui referendum, împotriva eliminării taxei radio-TV care finanțează mass media publice. Aproximativ 72% au votat pentru păstrarea SSR, singurul post radio-TV cu acoperire națională, care difuzează emisiuni în cele patru limbi oficiale în Elveția.

Taxa radio-TV din Țara Cantoanelor se ridică la echivalentul a aproximativ 392 de euro pe an și este una dintre cele mai mari din Europa. La SSR lucrează în jur de 6.000 de persoane, iar taxa acoperă 75% din buget.

De asemenea, în cadrul aceluiași referendum populația a acordat și dreptul guvernului federal elvețian de a percepe taxe pentru următorii 15 ani. Guvernul federal poate percepe taxe de aproximativ 100 de ani, însă are această putere pe o perioadă limitată de timp și trebuie consultați cetățenii pentru acest lucru.

Țara care a votat împotriva creșterii șomajului

În vara anului trecut, elvețienii au votat, tot în cadrul unui referendum, și împotriva unui venit minim pe economie de minim 2.500 de franci, echivalentul a 2.300 de euro.

Parlamentarii care au propus proiectul spuneau că vor să-i ajute pe cei aflați în pericol de a-și pierde locurile de muncă, mai ales din cauza introducerii roboților în procesul industrial.

Dacă această lege trecea de referendum, toți angajații primeau minim un salariu de 2.300 de euro. La fel se întâmpla și în cazul șomerilor.

Un studiu arăta că mai bine de 90% din elvețieni câștigau deja mai mult decât valoarea venitului minim propus. La referendum, această propunere a fost respinsă de elvețieni.

FOTO: almpixel/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.