Două monede din aur Koson, furate de la Sarmizegetusa, se întorc în România

Koson
Foto: Classical Numismatic Group, Inc. http://www.cngcoins.com

Două monede dacice din aur de tip Koson se întorc astăzi în țară, după ce au fost recuperate de autoritățile române, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Odată ajunși în România, cei doi Kosoni vor intra în colecția Muzeului Național de Istorie a României.

„Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur descoperit în urma unor activităţi ilegale de detecţie desfășurate de membri ai unor grupări organizate care au activat în zona Sarmizegetusa Regia, ultima capitală a Daciei libere, sit arheologic aflat pe lista UNESCO. Monedele au părăsit teritoriul naţional în mod clandestin, fiind depistate în comerţul internaţional de antichităţi”, se arată în comunicatul MAE.

Kosonii recuperați urmau să fie vânduți în cadrul unei licitații de artă organizate la Dublin, în Irlanda. Descoperirea monedelor din aur a fost urmată de un proces în care instanțele de judecată irlandeze au hotărât restuirea acestor bunuri de patrimoniu statului român.

Kosonii, singurele monede de aur din spațiul dacic

„Această acțiune este rezultatul aplicării cu succes a convenției UNIDROIT şi reprezintă o premieră, fiind pentru prima oară când autorităţile româneşti reuşesc, ca urmare a unei decizii judecătoreşti emise de o instanţă din Uniunea Europeană, recuperarea unor piese exportate ilegal şi prezente în comerţul internaţional de antichităţi”, se precizează în comunicat.

Kosonii, singurele monede din aur ce au circulat în spațiul dacic (secolul I î.Hr.), poartă numele unui conducător dac. Ele sunt numite astfel deoarece au inscripționat numele „KOSON”, scris cu litere grecești.

Kosonii au influențe grecești și romane, dar proveniența lor nu a fost stabilită cu certitudine. Unii istorici sunt de părere că monedele au fost bătute de un rege dac, identificat uneori cu Cotiso, nume ce apare în sursele antice. Alții cred că ele au fost bătute de romani și oferite regelui dac în schimbul ajutorului militar.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.