Două monede dacice din aur de tip koson au fost recuperate din Marea Britanie și se întorc în România

kosoni monede dacice aur
Sursa; Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (Facebook)

Două monede dacice din aur de tip koson se întorc în România, după ce au fost recuperate de poliția din Marea Britanie, anunță Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

„Două monede antice de aur se întorc acasă! Reprezentanți ai Metropolitan Police au înmânat ambasadorului României la Londra două monede antice de aur aparținând patrimoniului cultural național. Monedele au fost recuperate în Regatul Unit. Artefactele vor fi transmise către Muzeul Național de Istorie a României.

Mulțumim întregii echipe care a făcut posibilă această recuperare de mare însemnătate – detectivii John Roch, Ray Swan și Sophie Hayes, de la Unitatea Art & Antiques din cadrul @Met Police, alături de colegii noştri atașați de interne de la Londra”, se arată în mesajul transmis de ambasadă pe Facebook.

În imaginea prezentată de ambasadă, pe unul dintre kosoni se vede profilul unui bărbat, iar pe celălalt sunt reprezentați 3 bărbaţi mergând spre stânga (un consul roman însoţit de doi lictori, aceștia din urmă fiind persoane care îi însoţeau pe înalţii demnitari romani). Pe această monedă se poate vedea în partea de jos legenda în limba greacă „KOSON”.

Monedele dacice de tip koson imitau denarii romani. Kosonii sunt singurele monede de aur bătute de daci, și sunt numite kosoni deoarece au inscripția „KOSON” în limba greacă.

Se crede că numele de „KOSON” ar veni de la un rege dac ce purta acest nume. Este posibil ca acesta să fie regele Cotiso menționat de istoricul roman Suetonius și de poetul Horațiu.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.