Două avioane moderne pentru pacienți critici au intrat în dotarea SMURD. Cum arată | VIDEO + FOTO

avioane smurd
Foto: Raed Arafat (Facebook)

Două avioane moderne destinate transportului pacienților aflați în stare critică au intrat în dotarea SMURD începând de astăzi.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a participat la un eveniment prilejuit de intrarea în dotarea MAI a celor două aeronave.

Contractul pentru achiziționarea celor două avioane a fost semnat în decembrie 2021, a anunțat la acea dată Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Cele două avioane medicale moderne sunt de tip Bombardier Learjet 75.

avioane smurd
Foto: Raed Arafat (Facebook)
avioane smurd
Foto: Raed Arafat (Facebook)

„Cele două avioane cu dotare pentru transportul pacienților critici (2 pacienți simultan / avion) dețin o dotare medicală foarte avansată ce include și un aparat ECMO (plămân artificial) pe fiecare avion.

Fiecare dintre cele două avioane mai are în dotare și câte un incubator pentru bebeluși aflați în stare critică cu dotarea aferentă necesară îngrijirii nou-născuților grav bolnavi.

avioane smurd
Foto: Raed Arafat (Facebook)
avioane smurd
Foto: Raed Arafat (Facebook)

Suma alocata acestui proiect este de aproximativ 25 milioane euro fără TVA, fiind rambursabil un procent de 85% din această sumă din fondurile europene”, a transmis Raed Arafat la acea dată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.