Două asistente medicale, reținute de DNA în dosarul falselor vaccinări. 143.000 de euro găsiți la casele suspecților

poliția DNA achiziții
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Două asistente medicale au fost reținute pentru 24 de ore de DNA pentru luare de mită și fals intelectual în dosarul certificatelor false de vaccinare anti-COVID.

Potrivit procurorilor, oamenii le dădeau sume de bani cuprinse între 250 și 300 euro pentru a primi adeverințele de vaccinare, însă fără să facă vaccinul, se arată într-un comunicat al DNA.

La perchezițiile desfășurate de procurori în cursul zilei de 16 noiembrie 2021 au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline. Așadar, în total, sumele găsite depășesc 143.000 de euro.

Concret, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a suspecților:

  • Ioana-Daniela Hoblea, asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată;
  • Voichița-Camelia Sim, asistentă medical în cadrul Direcției de Sănătate Bihor pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată;
  • Marc Ilieș și Horea Buriceanu, registratori în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată.

Procurorii susțin că, în cursul anului 2021, suspecții Daniela Hoblea, asistentă medicală, Marc Ilieș și Horea Buriceanu, registratori medicali, ar fi pretins și primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 și 300 euro, de la persoanele care doreau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european Covid, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin.

Persoanele interesate ar fi apelat la suspecții menționați, de obicei prin intermediul unor persoane de încredere ale acestora din urmă. Printre persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei din centrul de vaccinare Petea și cei interesați de obținerea certificatelor false ar fi fost Voichița-Camelia Sim, asistent medical la Direcția de Sănătate Bihor.

În schimbul banilor, suspecții ar fi încărcat în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverința de vaccinare și, pe baza acesteia, certificatul digital european Covid.

Mijloacele de probă au relevat existența a două moduri de acțiune, mai spun procurorii:

  • Unul este acela în care persoana interesată se prezenta efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată efectiv;
  • Cel de-al doilea (mai frecvent utilizat) este acela în care persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverința de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate. În această a doua situație persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicații telefonice ce permit transmiterea de fișiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecților Daniela Hoblea, Marc Ilieș și Horea Buriceanu în vederea introducerii datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare. Apoi, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa și sumele de bani cu titlu de mită.

Procurorii mai arată că astfel de adeverințe de vaccinare nu au fost generate de suspecți decât în anumite ture în care restul personalului acceptau comportamentul acestora sau nu acordau atenție activității lor.

La perchezițiile desfășurate în cursul zilei de 16 noiembrie 2021 au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Vă recomandăm și:

AICI vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.