Dosarul Revoluției, finalizat. Ion Iliescu, trimis în judecată pentru crime împotriva umanității

Ion Iliescu la Televiziunea Română în timpul Revoluției din 1989. Foto: Andrei Stroe via Wikimedia Commons

Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat luni, 8 aprilie, că dosarul Revoluției din 1989 a fost finalizat, iar rechizitoriul a fost trimis instanței.

Printre cei mai cunoscuți inculpați se numără fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil (Cico) Dumitrescu. Toți cei 4 sunt acuzați de crime împotriva umanității.

Dosarul a ajuns astfel la judecată după 30 de ani de la Revoluție.

„Astăzi, Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a înaintat instanței de judecată rechizitoriul în cauza cunoscută generic sub numele de Dosarul Revoluției. Este un moment deosebit pentru justiția militară și pentru justiția română în general. Un moment care marchează îndeplinirea unei datorii profesionale, dar și a unei datorii de onoare față de istorie și față de patrie”, a anunțat procurorul general Augustin Lazăr.

„Finalizarea acestei cauze de către colegii noștri, procurorii militari, reprezintă realizarea unuia dintre cele mai importante obiective din proiectul managerial pe care mi l-am asumat în urmă cu 3 ani: soluționarea dosarelor istorice”, a mai spus el, și a completat că această investigaţie foarte complexă a pornit de la ideea că responsabilitatea pentru victimele Revouţiei nu este una instituţională, ci este individuală și directă.

Rechizitoriul Secției Parchetelor Militare însumează 12 volume, în total 3.280 de file. Dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 de volume au fost instrumentate, administrate după 13 iunie 2016. „Sunt niște cifre ilustrative pentru volumul impresionant de muncă efectuat de colegii noștri”, a menționat procurorul general.

„Doresc să prezint public scuzele instituției Ministerului Public pentru durata excesivă a anchetei penale. Această anchetă a durat aproape 30 de ani”, a mai declarat Augustin Lazăr.

În 21 decembrie 2018, fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil (Cico) Dumitrescu au fost inculpaţi în Dosarul Revoluţie. Cei patru sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii.

Procurorii susțin că, după ce Nicolae Ceuşescu fusese deja înlăturat de la putere, un grup de persoane influente a creat în mod intenţionat o „psihoză teroristă” care a dus la moartea a peste 800 de oameni. Alți 2.100 au fost răniți. La acea dată, oamenii au fost speriați că teroriști din străinătate au intrat în țară, că au otrăvit rețeaua de apă potabilă sau că voiau să preia controlul televiziunii și al instituțiilor statului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.