Dosar penal pe numele senatoarei Diana Șoșoacă

Diana Șoșoacă
Diana Șoșoacă

Parchetul General a deschis un dosar penal în urma indicedentelor de la Răchiteni, care au au avut în centru pe senatoarea Diana Șoșoacă.

Dosarul se află la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a fost deschis „ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliție precum și a formulării unei plângeri de către o instituție publică”, se arată în răspunsul transmis la solicitarea RFI România.

Instituția care a depus plângerea este Direcția de Sănătate Publică Iași. Șeful DSP Iași anunțase anterior la RFI România că plângerea trebuie depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte tocmai pentru că în evenimente este implicat un parlamentar.

La solicitarea RFI România, Parchetul General spune că cercetările se desfășoară „in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 din Codul Penal și de tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. de art. 371 din Codul Penal.”

În urma unei solicitări RFI România, și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a reacționat miercuri în urma incidentelor de la Răchiteni.

CNCAV și-a exprimat ”dezaprobarea” față de gestul senatoarei și i-a îndemnat pe cei agresați să sesizeze „instituțiile abilitate imediat”.

Colegiul Medicilor a făcut un apel public pentru ca medicii și personalul medical să-și poată desfășura activitatea, pe viitor, în condiții de siguranță. Mesajul medicilor vine după acțiunea senatoarei Diana Șoșoacă de a bloca procesul de vaccinare la un centru dintr-o localitate din Iași care se afla în scenariul roșu.

„Medicii și personalul medical trebuie să își desfășoare activitatea în condiții adecvate și de siguranță. Intimidările, amenințările sau agresiunile de orice fel nu își au locul și nu trebuie să existe în momentul exercitării actului medical sau a oricărei activități în general”, se precizează în comunicatul transmis de Biroul Executiv al Colegiul Medicilor.