Donald Trump a fost condamnat penal. Jurații l-au declarat vinovat pentru 34 de capete de acuzare

Donald Trump. Foto: YouTube

Fostul președinte american Donald Trump a fost declarat vinovat de către un juriu, joi, într-un proces istoric, și devine astfel primul fost președinte american condamnat pentru o infracțiune, în timp ce încearcă să se întoarcă la Casa Albă, scrie BBC.

Pronunțarea sentinței va avea loc pe 11 iulie, iar judecătorul poate să aleagă să îl condamne pe Trump fie la închisoare, fie la plata unei amenzi penale.

Jurații l-au declarat pe Trump vinovat de toate cele 34 de acuzații care i-au fost aduse. Donald Trump a fost declarat vinovat de falsificarea registrelor de afaceri pentru a ascunde o plată în schimbul tăcerii făcută fostei vedete porno Stormy Daniels.

Cei 12 jurați au deliberat timp de două zile înainte de a ajunge la un verdict unanim.

Judecătorul Juan Merchan a respins demersul lui Trump de achitare a acuzațiilor.

El a declarat presei: „A fost o rușine, a fost un proces măsluit” și l-a atacat pe judecătorul Juan Merchan, care a prezidat cazul.

Instanța a audiat 22 de martori pe parcursul a șase săptămâni, inclusiv pe Stormy Daniels, a cărei presupusă întâlnire sexuală cu Trump s-a aflat în centrul acestui caz.

Procurorii l-au acuzat pe Trump că a luat parte la o conspirație ilegală pentru a submina integritatea alegerilor din 2016 și la un plan ilegal de suprimare a informațiilor negative.

Trump a fost acuzat inclusiv că a ascuns o plată făcută de fostul său avocat pentru a cumpăra tăcerea fostei vedete de filme pentru adulți Stormy Daniels cu puțin timp înainte de alegerile din 2016. Ea trebuia să păstreze tăcerea în legătură cu presupusa lor întâlnire sexuală care a avut loc în timp ce el era căsătorit cu cea de-a treia soţie a sa, Melania.

El a pledat nevinovat și a susținut, fără dovezi, că urmărirea penală a fost motivată politic.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.