Doi piloți au adormit la bordul avionului Boeing și au ratat aterizarea

pilot avion
Foto: StockSnap / pixabay.com

Doi piloți sunt suspectați că au adormit la bordul avionului și au ratat aterizarea în timpul unui zbor din Sudan în Etiopia, potrivit unui raport citat de siteul Aviation Herald, relatează CNN.

Incidentul s-a petrecut la bordul unui avion Boeing 737-800 al companiei Ehiopian Airlines, ce zbura de la Khartoum (Sudan) la Addis Abeba (Etiopia).

Datele obținute de siteul de aviație arată că aeronava se afla la o altitudine de 11.000 de metri pe pilot automat când a ajuns la Aeroportul Internațional „Bole” din Addis Abeba.

Controlorii de trafic aerian au încercat în repetate rânduri să ia legătura cu piloții, însă nu le-a răspuns nimeni.

O alarmă s-a declanșat la bordul aeronavei în momentul în care avionul a depășit pista și a continuat să zboare. După aproximativ 25 de minute aeronava a aterizat în siguranță.

„Am primit un raport ce arată că zborul ET343 de la Khartoum la Addis Abeba a pierdut temporar legătura cu turnul de control din Addis Abeba la data de 15 august 2022”, se arată într-un comunicat de presă al companiei Ethiopian Airlines.

„Ulterior avionul a aterizat în siguranță, iar legătura cu turnul de control a fost restabilită. Echipajul respectiv a fost suspendat și face obiectul unei investigații. În funcție de rezultatul anchetei vor fi administrate sancțiuni corespunzătoare. Întotdeauna siguranța a fost și continuă să fie prioritatea noastră”, continuă comunicatul.

Expertul în aviație Alex Macheras a scris pe Twitter că este șocat de „incidentul extrem de îngrijorător”. El a sugerat că piloții ar fi putut să adoarmă din cauza oboselii.

„Oboseala piloților nu este ceva nou. Ea continuă să reprezinte una dintre cele mai mari amenințări la adresa siguranței aviatice la nivel internațional”, a continuat el.

Ethiopian Airlines este cea mai mare companie aeriană din Africa.

Foto: StockSnap / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.