Distrugerea Făgăraşului. O frăţie uluitoare între afacerişti lacomi şi statul român

raul_buda_excavator
Lucrările de pe râul Buda continuă, deşi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, anunţase că le-a suspendat

Doi afacerişti argeşeni îşi pot completa averile şi aşa fabuloase printr-un proiect care distruge mediul natural din masivul Făgăraş. Culmea, pretextul este tocmai energia verde, obţinută cu ajutorul microhidrocentralelor.

În Europa de Vest, s-au construit numeroase microhidrocentrale în deceniile trecute. Acum, curentul acesta a venit şi în România. Uniunea Europeană încurajează producere de energie din resurse regenerabile, iar hidroenergia intră, desigur, în această categorie.

Calea scumpă şi ecologice versus calea ieftină şi dezastruoasă

Pentru a capta apa unui râu pentru o microhidrocentrală există două variante. Una ecologică şi scumpă, alta dezastruoasă pentru mediu şi ieftină. Dacă statele vest-europene au reuşit să le impună investitorilor de acolo să opteze pentru prima, în România, cei mai mulţi dintre constructorii de microhidrocentrale au ales a doua variantă.

Calea ecologică este următoarea: conducta de captare a apelor trece paralel cu albia, iar pentru montarea ei se sapă şanţuri, uneori chiar şi în stâncă. După montarea conductei, şanţul este acoperit cu pietriş şi pământ. Calea dezastruoasă nu presupune nicio săpătură paralelă cu albia. E mult mai simplu. Se sapă direct în albie, se bagă conducta, iar apoi se acoperă conducta.

Albia râului e astfel redusă la jumătatea lăţimii dinainte de exploatare, peştii sunt ca şi pierduţi, iar fauna bentonică este compromisă. Un întreg ecosistem este alterat. Cam asta se întâmplă în aceste luni în Făgăraş. Şi, deşi alte cazuri nu sunt mediatizate foarte mult, pe vreo 300 de râuri din ţară.

Legea din România interzicere lucrările în albia minoră a râurilor din ariile protejate. Singurele excepţii se pot face atunci când avem inundaţii, însă în Făgăraş vorbim de o afacere, până la urmă. Însă afaceriştii, cu complicitatea instituţiilor de stat regionale şi chiar a unora naţionale, au reuşit să distrugă râurile Capra şi Buda. Dazastrul de pe ultimul a continuat chiar şi după ce ministrul Mediului, Laszlo Borbely, anunţase suspendarea, cel puţin temporară, a lucrărilor.

Aventurile directorului Moisescu, care prevede inundaţii pe Capra

Râul Capra a fost complet distrus. Vorbim chiar de râul care coboară din zona Bâlea spre barajul Vidraru, însoţind Transfăgărăşanul. Avizul de gospodărire a apelor, document necesar pentru începerea lucrărilor, prevedea ca beneficiarul să construiască reţeaua de conducte fără a interveni cu utilaje în albia minoră.

Beneficiarul – firma piteşteană Imob Expert Consulting, condusă de milionarul Gheorghe Badea, nimeni altul decât şeful cel mare de la Grupul Industrial Componente din Piteşti – a ignorat acest aviz şi a construit după bunul plac. Utilajele au intrat în albie, au săpat şanţ într-o parte şi au băgat conducta.

Badea este beneficiarul, omul care se poate umple de bani prin vânzarea energiei verzi. Constructorul angajat de el este firma Conarg, deţinută în mare parte de un afacerist controversat, Valentin Vişoiu, unul dintre cei mai bogaţii 100 de români, cu o avere estimată de Capital la valoarea de 100 de milioane de dolari.

Dacă mergi în zonă, peisajul e dezolant. Râul este de nerecunoscut. Albia, care în unele zone avea 6-8 metri lăţime, poate fi acum sărită uşor, cu un mic elan. Cazul a fost semnalat în Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, într-un reportaj PRO TV, revista National Geographic a documentat deja subiectul, ca şi reporterii France Presse.

Presiunea mediatică a dus la suspendarea directorului Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea, Adrian Moisescu, anunţată chiar de ministrul Laszlo Borbely săptămâna trecută. Însă, cu o lună şi jumătate înainte de a fi suspendat din funcţie, Moisescu reuşea, printr-o manevră inteligentă, să introducă în legalitate proiectul de pe Capra.

Administraţia bazinală pe care o conducea i-a eliberat beneficiarului un nou aviz de gospodărire a apelor, nr.255 din 20.09.2011. Documentul nu face nimic altceva decât să aranjeze retroactiv faptul că beneficiarii au lucrat şi construit în albia minoră, lucru interzis chiar de vechiul aviz de gospodărire a apelor.

Acest nou aviz admite că s-a lucrat în albia minoră a râurilor – fapt contestat de beneficiari atunci când jurnaliştii şi organizaţiile de protecţia mediului le-au cerut socoteală în lunile iulie-septembrie. Însă, avizul încadrează aceste lucrări drept „lucrări împotriva inundaţiilor”. Cum am spus mai sus, numai atunci când se intervine împotriva inundaţiilor, lucrările în albia minoră sunt permise.

Borbely latră, proiectul merge

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că proiectul de pe râurile din Făgăraş este ilegal. Săptămâna trecută, a anunţat suspendarea lui Moisescu, dar şi a lucrărilor. Însă lucrările nu au încetat, arată realitatea din teren.

O dovedesc imaginile publicate în acest articol, surprinse chiar în ziua în care Borbely anunţase suspendare lucrărilor. Imaginile au fost luate pe râul Buda şi trimise greatnews.ro de Ovidiu Mihuţ, preşedintele unei asociaţii de pescari din zonă. El a vizitat râul în acestea zile alături de reporteri ai agenţiei de ştiri France Presse.

raul_buda_conducta_1
Conducta instalată în râul Buda îngustează vizibil albia

Cercetările greatnews.ro, completate de articolele şi reportajele video publicate de sursele numite mai sus dovedesc următoarea complicitate şi următoarele vinovăţii:

Beneficiarul – Imob Expert Consulting

Nu a respectat proiectul tehnic şi a lucrat în albia minoră

A lucrat fără autorizaţie de construcţie când a pus conductele în albia minoră a râului (a primit autorizaţia la 22 septembrie 2011, deşi lucrările începuseră din iulie)

A lucrat  fără un nou acord de mediu după ce s-a dat un nou aviz de gospodărire a apelor (cel semnat de Moisescu în septembrie 2011)

Agenţia Română pentru Protecţia Mediului Piteşti

A eliberat acordul de mediu pentru demararea lucrărilor fără avizul conducerii administrative a sitului Natura 2000 Făgăraş

A ascuns faptul că se lucra în albia minoră

A secretizat (ilegal) studiile de impact asupra mediului şi memoriul tehnic

Nu a oprit lucrările, conform legii

Administraţia Bazină de Apă Argeş Vedea-Piteşti

A minţit că nu se lucrează în albia minoră a râului, protejând ilegalităţile

A emis un nou aviz de gospodărire a apelor, care justifica lucrările în albia minoră

Nu a oprit lucrările, deşi ar fi putut-o face

Garda Naţională de Mediu

Nu a oprit lucrările declarate public ilegale de comisarul general Silvian Ionescu. Ulterior, Ionescu şi-a retras declaraţiile, într-o intervenţie jenantă la PRO TV

Nu a sancţionat beneficiarul pentru încălcarea legislaţiei de mediu

Ministerul Mediului

Nu a emis ordin de oprire a lucrărilor (în spatele acelei „suspendări” anunţate de Borbely stau doar negocieri ale ministerului cu beneficiarul!)

#Acest articol nu este, evident, unul pozitiv. Poate doar dacă îl privim din perspectiva rezultatelor presiunii mediatice asupra proiectului. Însă nici aceasta nu reuşeşte să îşi atingă scopul. GreatNews a ales să publice acest articol deoarece consideră că este de maximă importanţă pentru publicul român.