Disputa pe remaniere: CCR a decis în favoarea Vioricăi Dăncilă

FOTO: Presidency.ro klaus iohannis viorica dăncilă
FOTO: Presidency.ro

Actulizare: Potrivit unui comunicat CCR, președintel Iohannis trebuie să îi elibereze din funcții pe miniștrii de care PSD vrea să scape și să explice de ce nu vrea să numească înlocuitori.

„Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru.

Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru”, se arată în comunicatul CCR.


Curtea Constituțională i-a dat dreptate premierului Viorica Dăncilă, care l-a reclamat pe președintele Klaus Iohannis că refuză remanierea propusă de PSD.

Judecătorii Curții Constituționale au admis că președintele Iohannis a creat un blocaj instituțional juridic de natură constituțională.

Premierul Viorica Dăncilă i-a reproșat președintelui Iohannis că a refuzat remanierea completă propusă de ea. Mai exact, președintele a refuzat să semneze cererile de revocare pentru Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării Regionale. Apoi, a refuzat să ia act de demisiile celor doi miniștri.

Klaus Iohannis a declarat că în funcție de decizia CCR va lua o decizie în privința numirii noilor miniștri.

„În funcţie de decizia CCR, voi lua o decizie, după ce cunoaştem decizia. Nu pot să iau o decizie înainte de a lua CCR o poziţie în această chestiune”, a declarat Klaus Iohannis. Întrebat dacă a avut o discuţie cu prim-ministrul pe acest subiect în marja sau în cadrul şedinţei CSAT, preşedintele a spus: „Astăzi am discutat strict punctele de pe ordinea de zi a CSAT”.

„Doamna prim-ministru a preferat să meargă în faţa CCR şi concluzia – aşteptăm să primim de acolo o indicaţie, o hotărâre, un sfat, o decizie”, a completat şeful statului.

Sesizarea la Curtea Constituțională a fost făcută pe 7 decembrie de premierul Dăncilă.

„Singura situaţie incertă pe care o avem în acest moment este creată de domnul preşedinte Klaus Iohannis prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante, mă refer la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică, dar şi la Ministerul Transporturilor.

Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României”, spunea, la începutul lunii decembrie, premierul Viorica Dăncilă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.