Disponibilizări la Napolact. Patronii se plâng că ardelenii produc prea mult lapte

Reprezentanții companiei FrieslandCampina, producătoare a lactatelor Napolact, vor disponibiliza alți 41 de angajați, pe lângă cele 18 persoane date afară deja.

Olandezii care dețin fabrica de lactate vor ajunge astfel la un număr de 260 de persoane angajate, de la 800 de oameni, cât lucrau la Napolact, în perioada de glorie a companiei.

Jan Willem Kivits, managing director al FrieslandCampina România, susţine că strategia companiei este centrată pe cota de piaţă.

„Nu ne interesează neapărat să avem cele mai multe fabrici, cele mai multe tiruri sau cei mai mulţi angajaţi – oricum aveam de trei ori mai mulţi salariaţi peste principalii competitori direcţi, Danone şi Albalact – ci să fim cea mai bună companie pe piaţă şi să promovăm produsele locale. Ceea ce am făcut cu un număr mare de fabrici putem face acum cu două unităţi. Dacă această tranziţie nu se făcea, nu eram acum aici. Erau prea multe produse, ne concentrăm pe iaurturi, lapte şi light cheese”, a declarat Jan Willem Kivits, citat de ziuadecj.ro.

De asemenea, reprezentanții aceleiași companii se plâng că fermierii ardeleni produc un surplus de materie primă.

„Am constatat că în 2014 ei au produs cu 25% mai multe lapte decât în anul precedent. Cum un volum mare de lapte este produs vara, când consumul este mai mic, ne vedem nevoiţi să îl prelucrăm în produse derivate, precum laptele praf, cu un impact direct asupra profitabilităţii.  Anul trecut am avut 95 de milioane de litri de lapte colectat, cea mai mare cifră din ultimi şase ani. Noi le plătim în medie 1,3 lei/l, iar acum un an dădeam 1,6 lei/l. Preţul final este stabilit, însă, de factori precum costurile de producţie, amortizarea, ambalarea, transportul – la cost dublu faţă de media UE, profit, adaosul comercianţilor, taxa pe valoarea adăugată încă de 24%”, a adăugat Kivitz.

 

Recomandările editorilor GreatNews: