Directorul OMS: „Va apărea un alt virus pe care nu îl vom putea stăpâni”

FOTO: mariohagen/Pixabay.com
FOTO: mariohagen/Pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că este nevoie de miliarde în plus pentru a aproviziona populația lumii cu vaccinuri și medicamente împotriva coronavirusului până în septembrie 2022.

Agenția ONU estmează că ar fi necesar un buget de 23,4 miliarde de dolari. OMS transmite că distribuția inegală a vaccinurilor și medicamentelor de până acum împiedică încheierea, în curând, a pandemiei de coronavirus.

„Chiar dacă luptăm pentru a pune capăt acestei pandemii, trebuie să învățăm lecțiile și să ne pregătim pentru următoarea. Este o certitudine biologică faptul că, la un moment dat, va apărea un alt virus pe care pur şi simplu nu îl vom putea stăpâni. Putem lua măsurile acum pentru a ne pregăti pentru acel virus, pentru a-l detecta și pentru a răspunde rapid când apare”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei reuniuni a miniştrilor Sănătăţii şi Finanţelor din G20.

OMS spune că, până în prezent, doar 0,5% din vaccinurile disponibile au fost utilizate în cele mai sărace țări, deși ele reprezintă 9% din populație.

„Dacă cele 6,8 miliarde de doze de vaccin administrate la nivel global până în prezent ar fi fost distribuite în mod echitabil, am fi atins până în prezent obiectivul de 40% în fiecare ţară”, a spus directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit biroului OMS în Africa, doar 10% din cele 54 de ţări din regiunea africană vor atinge obiectivul de 40% până la sfârşitul anului, în cazul în care nu se întreprind demersuri semnificative.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.