Directoarea Institutului „Ana Aslan”, condamnată la închisoare cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene

Anca Elena Ștefan ana aslan închisoare
Anca Elena Ștefan, directoarea Institutului „Ana Aslan”. Foto: ana-aslan.ro / Pagian de Facebook a Institutului

Anca Elena Ştefan, managerul Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”, a fost condamnată miercuri, 29 decembrie, la 9 luni închisoare cu suspendare pentru fraudarea unor fonduri europene, relatează Agerpres.

Magistrații de la Tribunalul Bucureşti au decis că ea trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile și să plătească cheltuieli de judecată de 5.000 de lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Ea a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție în decembrie 2020.

Ștefan a fost acuzată că a fraudat fonduri europene în anul 2016, pe când era președinta unei asociații.

În cursul anului 2014, Ștefan și Autoritatea de Management – Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (A.M. – P.O.S.D.R.U) au încheiat un contract de finanțare ce avea ca obiect proiectul „Anotimpuri la borcan”, cu o valoare totală de 6.250.616 de lei.

Obiectivul general al proiectului consta în dezvoltarea și promovarea economiei sociale prin înființarea și dezvoltarea a 12 structuri de economie socială în cadrul cărora urmau să fie create și menținute locuri de muncă sustenabile pentru persoane vulnerabile (60 de locuri de muncă).

În acest context, în perioada martie – decembrie 2016, deși a știut că are obligația să returneze către Autoritatea de Management banii necheltuiți de către entitățile create (în total 430.052 de lei, adică aproximativ 85.000 de euro), inculpata ar fi schimbat destinația acestor sume de bani folosindu-le în alt scop, cea mai mare parte fiind transferată în conturile sale și ale fostului său concubin, transmiteau procurorii DNA într-un comunicat de presă din decembrie 2020.

Prejudiciul, în valoare de 430.052 lei, a fost recuperat integral.

De profesie medic, Anca Ștefan este managerul Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” din anul 2017.