Dezastru în Veneția: 2 oameni au murit. „Orașul este în genunchi”

veneția inundații
Foto: Captură YouTube

Veneția se confruntă în aceste zile cu unele dintre cele mai grave inundații din istorie, după ce fluxul a atins un nivel record pentru ultimii 50 de ani, anunță BBC.

Nivelul apelor a atins 1,87 metri, potrivit Centrului de Monitorizare a Mareei. De când au început măsurătorile oficiale în anul 1923 s-a înregistrat un nivel mai mare doar în 1966, când apa a atins 1,94 metri.

De asemenea, 2 oameni au murit pe insula Pellestrina, care separă laguna de Marea Adriatică: un bărbat a fost electrocutat când încerca să pornească o pompă în locuința sa, iar o altă persoană a fost găsită decedată într-un alt loc.

Primarul din Veneția a declarat că schimbările climatice se află în spatele celui mai înalt flux pe care l-a văzut orașul în ultimii 50 de ani.

Luigi Brugnaro a mai scris pe Tweeter că nivelul atât de crescut al apei va lăsa „urme permanente” asupra orașului.

„Acestea sunt efectele schimbării climatice… costurile vor fi ridicate”, a spus el.

Brugnaro a spus că distrugerea este „uriașă”: „Situația este dramatică. Cerem guvernului să ne ajute”.

Imaginile publicate arată că obiective turistice populare precum Piața San Marco sunt aproape goale. Străzile sunt inundate, iar apa a pătruns în locuințe și în magazine. Întregul oraș pare lovit de o furtună puternică.

Piața San Marco – una dintre cele mai joase zone din oraș – se numără printre obiectivele turistice cele mai afectate. Bazilica San Marco a fost și ea inundată, pentru a șasea oară în 1.200 de ani, potrivit arhivelor bisericești.

Pierpaolo Campostrini, membru în consiliul bazilicii San Marco, a spus că 4 din cele 6 inundații s-au produs în ultimii 20 de ani.

„Orașul este în genunchi”, a declarat proprietarul unui magazin care a dorit să rămână anonim pentru postul public Rai.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.