Deputații îi scapă de închisoare pe evazioniști

Deputatul Cătălin Rădulescu FOTO: PSD-Arges.ro
Deputatul Cătălin Rădulescu FOTO: PSD-Arges.ro

O lege inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care nu a fost reales pentru un nou mandat, a fost adoptată de Camera Deputaților și prevede scutirea de la pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele care fac evaziune fiscală și achită prejudiciul, până la un prag maxim de 100.000 de euro.

Decizia luată de deputați în ultima zi de plen prevede și că dacă inculpații pentru evaziune fiscală dau și 20% în plus față de prejudiciul creat, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii, scrie Hotnews.

Cu toate că evaziunea fiscală este o mare problemă în România, deputații au decis să schimbe legea în favoarea acestora, eliminând pedeapsa cu detenția în cazul celor care achită prejudiciul.

Proiectul de lege a fost depus în urmă cu trei ani, când președinte al Camerei Deputaților era Liviu Dragnea, fiind declarat neconstituțional de CCR. Parlamentul a adoptat proiectul în 2018, însă legea a fost din nou atacată la Curtea Constituțională.

Iată ce prevede legea inițiată de Cătălin Rădulescu:

”art. 10, alin. (1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.

În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;

Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).”

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.