Leul s-a prăbușit. A ajuns la un nou minim istoric

FOTO: GreatNews lei bani leu
FOTO: GreatNews

Leul s-a depreciat iarăși foarte puternic în raport cu euro și a ajuns la un nou minim istoric.

Joi, 17 ianuarie, BNR a afișat un curs de 4,6890 de lei pentru 1 euro, în creștere față de ieri, când 1 euro valora 4,6830.

Astfel, leul se apropie tot mai mult de pragul de 4,69 lei pentru 1 euro și ar putea ajunge în curând chiar la 4,7 lei pentru 1 euro, consideră specialiștii.

Leul a început să scadă puternic încă de săptămâna trecută, când în data de 9 ianuarie a ajuns la 4,6722 de lei pentru un euro. Cu doar o zi înainte cursul fusese unul mult mai bun, de 4,6670 pentru 1 euro.

Deprecierea monedei naționale a fost anunțată la sfârșitul anului trecut de mai mulți experți financiari.

Un sondaj realizat în rândul celor mai buni analiști financiari, membri ai Chartered Financial Analyst România (CFA), a relevat că aceștia se așteptau ca leul să se deprecieze începând cu 2019.

Ei se așteaptă ca valoarea medie a cursului pentru orizontul de 12 luni să fie de 4,7427 de lei pentru un euro.

Prin urmare, este posibil ca în lunile următoare valoarea leului să scadă și mai mult.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.