Declarație suprinzătoare: Ucraina ar fi dispusă să renunțe la NATO pentru a evita un război cu Rusia

FOTO: Ministerul Apărării din Ucraina/Wikimedia Commons
FOTO: Ministerul Apărării din Ucraina/Wikimedia Commons

Actualizare 11:13. Ambasadorul ucrainean în Marea Britanie a adus, luni, clarificări cu privire la declarațiile care făceau referire la o posibilă renunţare la candidatura Ucrainei la NATO. Acesta a precizat că țara sa nu-şi va reevalua demersurile care vizează aderarea la Alianţa nord-atlantică, relatează Reuters.

Știrea inițială

Ucraina ar fi dispusă să renunțe la planul de a adera la NATO dacă asta ar preveni un eventual război cu Rusia. Declarația a fost făcută de ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, la postul de radio BBC, potrivit The Independent.

Însă, la scurt timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut ambasadorului său explicații. Ambasadorul Ucrainei la Londra trebuie să explice ce a vrut să spună atunci când s-a referit la posibilitatea ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO, a transmis purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Președintele Ucrainei a transmis că aderarea la UE și NATO rămân priorități ale țării sale și sunt prevăzute în Constituție.

Ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat la BBC că Ucraina este dispusă să fie „flexibilă” cu privire la obiectivul său de aderare la alianța nord-atlantică, având în vedere că Vladimir Putin a declarat că o astfel de mișcare ar declanșa războiul. Putin a cerut revenirea la situația din 1997 și stoparea extinderii NATO către est.

„Am putea- mai ales dacă suntem amenințați așa, șantajați cu asta și împinși la acest lucru”, ar fi declarat ambasadorul Pristaiko atunci când a fost întrebat dacă Kievul și-ar putea schimba poziția față de aderarea la NATO.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe omologul său american, Joe Biden, la Kiev pentru a arăta sprijinul Washingtonului în faţa riscului unei invazii ruse, în contextul în care cei doi au avut o convorbire telefonică de aproape o oră în care au convenit asupra continuării eforturilor diplomatice și de descurajare a acțiunilor Rusiei.

FOTO: Ministerul Apărării din Ucraina/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.