Decizia instanței cu privire la pelerinajul de la peștera Sf. Andrei. Cine va putea participa

teodosie arhiepiscopul tomisului
teodosie arhiepiscopul tomisului

Tribunalul Constanța a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului de a anula măsura care impune ca la pelerinaje să participe doar localnici, anunță postul de televiziune Digi24.

Decizia poate fi contestată în 5 zile, însă deoarece sărbătoarea Sfântului Andrei este în data 30 de noiembrie, contestația nu mai are sens.

În urmă cu o zi, Teodosie a mers personal la tribunal, ca să susțină că libertatea religioasă nu poate fi îngrădită nici măcar în timpul unei crize sanitare, mai notează sursa citată.

În mod tradițional, pe 30 decembrie, mii se creștini-ortodocși merg la peștera Sfântului Andrei din apropierea localității Ion Corvin, pentru a vizita grota în care se crede că a locuit apostolul în perioada în care i-a creștinat pe locuitorii din Sciția în urmă cu 2.000 de ani.

În acest an însă, din cauza pandemiei de coronavirus, autoritățile au decis ca doar persoanele care au domiciliul sau reședința în această localitate vor putea participa la pelerinaj.

Teodosie a încercat să obțină în instanță anularea acestei măsuri, însă nu a reușit.

„Aceste restricții prin care creștinii nu au voie să intre în biserică nu sunt firești. Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să îi îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să îi apăr, ca păstor îmi apăr turma aceea cuvântătoare, oamenii de credință. Orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, libertatea de credință. Nu facem niciun abuz, dimpotrivă, vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datele credinței noastre. Avem dreptul acesta”, a declarat arhiepiscopul Tomisului.