Decalogul lui Hemingway. Cum să-ți organizezi viața ca să reușești tot ce-ți propui

FOTO: frejka/Pixabay.com
FOTO: frejka/Pixabay.com

Marele scriitor Ernest Hemingway a devenit, prin principiile sale de organizare, sursa unui ghid pentru cei care nu reușesc să realizeze ceea ce își propun în munca lor și în viața de zi cu zi.

Jurnaliștii de la Business Insider, citați de adevarul.ro, prezintă sfaturile lui Hemingway, care se ghida după „teoria aisberg-ului” – să pui accent pe faptele imediate și să nu stai să te concentrezi prea mult pe lucrurile simbolice și pe detalii.

Fii mereu pregătit și sigur pe tine. „Nu sta niciodată la masă, dacă poți să stai la bar”. Potrivit unor cercetări, statul în picioare ne ține într-o stare de alertă și ne face să facem conexiuni logice și observații mai repede sau să evităm mult mai ușor situații neplăcute.

Fii selectiv. „Nu merge niciodată în călătorii cu persoane pe care nu le placi”. Ideea e să-ți alegi întotdeauna prieteni și însoțitori cu care să ai o chimie și astfel să iasă ce e mai bun din tine.

Nu ignora puterea scrisului de mână. „Este semn că ai făcut treabă bună atunci când tocești șapte creioane într-o zi de muncă”. Practica este foarte importantă și nu contează că faci o mâzgâlitură sau o schemă, important este să păstrezi obiceiul, să te organizezi mai bine și să devii mai creativ.

Concentrează-te asupra faptelor. „De câte ori începeam să scriu elaborat, ca de exemplu atunci când un personaj începea să prezinte ceva, realizam că puteam să tai acele înflorituri, să le arunc și să încep cu prima propoziție declarativă, adevărată și simplă pe care o scrisesem”. Rezumă-te la lucrurile simple, atât în comunicarea personală, cât și cea profesională.

Nu pune punct niciodată muncii. „Suntem cu toții ucenici într-un atelier unde nimeni nu devine niciodată maestru”.

Fii cinstit cu tine. „Nu ar trebui să scrii, dacă nu poți să faci asta”. Fă ceea ce te pricepi, descoperă-ți talentele și urmează-le.

Ocupă-te de ceea ce cunoști. „Am decis că voi scrie câte o poveste despre fiecare lucru pe care îl cunosc. Am încercat să fac acest lucru de fiecare dată când am scris și s-a dovedit a fi o metodă de disciplină bună și severă”. Ideile bune sunt întotdeauna inspirate din realitate și nu apar din senin.

Nu te lăsa paralizat de frică sau dezamăgire. „Prima încercare în orice ți-ai propune se dovedește un rahat”. Demarează proiectul la care te gândești, nu-l amâna, chiar dacă nu știi foarte clar unde ajungi.

Fii atent. „Când oamenii vorbesc, acultă cu toată ființa. Cei mai mulți nu ascultă niciodată”.

Crezi sau nu, până și Hemingway era treaz atunci când scria. „Antrenamentul meu a însemnat să nu beau niciodată alcool după cină, înainte să mă apuc de scris sau în timp ce scriam”.

FOTO: frejka/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.