De la iarnă, pârtiile din Poiana Braşov vor avea 10 tunuri de zăpadă în plus

ski pârtie
Foto: rolfvandewal / pixabay.com

La iarnă, pârtiile din Poiana Braşov vor avea 10 tunuri de zăpadă în plus. Primăria le va cumpăra cu 1,4 milioane de lei (aproximativ 285.000 de euro), relatează brasov.net.

Licitația pentru livrarea celor 10 tunuri mobile pentru producerea zăpezii artificiale a fost câștigată de firma Technoalpin România, oferta acesteia fiind de 1,4 milioane de lei, la care se adaugă TVA.

Tunurile vor funcționa la o temperatură de maximum – 2,5 grade Celsius. De asemenea, ele trebuie să aibă staţii meteo individuale pentru măsurarea parametrilor ce determină calitatea zăpezii, sistem de iluminare în timpul funcționării, lumină de avarie și avertizare sonoră. Ele nu trebuie aibă data de producție mai veche de 2021.

Noile tunuri vor fi folosite în principal pe pârtiile Lupului inferior și Drumul albastru, a anunțat primarul Allen Coliban: „Deși reprezintă alternative foarte bune pentru schiori, mai ales că dispun de transport pe cablu propriu (telescaunul Lupului), aceste pârtii sunt ultimele care se deschid, din cauza lipsei de zăpadă. Tocmai de aceea, achiziția acestor tunuri a fost o prioritate pentru noi, astfel încât, din sezonul următor, deschiderea zonei inferioare a domeniului schiabil să includă și cele două pârtii și, implicit, să reducă și timpul de așteptare la transportul pe cablu.”

În acest moment, sistemul de producere a zăpezii artificiale din masivul Postăvarul este compus din 120 de lăncii, 24 de tunuri mobile și 12 tunuri fixe, sistem care a produs în sezonul trecut aproape 400.000 de metri cubi de zăpadă artificială.

Foto: rolfvandewal / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.