De ce trebuie să-ți iei o pereche de ochelari VR

FOTO: JESHOOTScom/Pixabay.com
FOTO: JESHOOTScom/Pixabay.com

Realitatea virtuală este una dintre tehnologiile de ultimă generație care au câștigat o foarte mare popularitate într-un timp destul de scurt. Ochelarii VR s-au ieftinit și au devenit acum accesibili pentru toate buzunarele.

Pe înțelesul tuturor, realitatea virtuală îți permite să te „teleportezi” într-un loc sau eveniment construit digital sau în vârful pixului unui scriitor atunci când pune pe foaie primele rânduri ale unei cărți.

La ce pot fi de folosi niște ochelari VR? În primul rând, te pot ajuta să vizualizezi clipuri 360 de grade de pe Youtube.

Sunt clipuri prin care poți trăi, cel puțin din punct de vedere vizual, experiența pe care o poți avea atunci când te afli la manșa unui avion de luptă, de exemplu. De asemenea, sunt și multe filmări pentru ochelari VR din diverse locuri frumoase ale lumii. Deci poți vedea exact cum arată un loc pe care ai dori sau urmează să-l vizitezi.

Specialiștii în tehnologie cred că ochelarii vor înlocui încetul cu încetul monitoarele clasice de PC. Fanii jocurilor trebuie să știe că, de departe, acestă industrie a investit cel mai mult în dezvoltarea de proiecte pentru ochelari VR.

Cum funcționează? Ochelarii VR au un suport în care este introdus un smartphone. Sunt unele modele care recomandă anumite dimensiuni ale display-ului. Prin aplicații speciale, filmele compatibile VR rulează pe telefoane, iar realitatea virtuală este percepută de creierul nostru cu ajutorul ochelarilor.

Acești ochelari pot fi folosiți și de cei care suferă de miopie, pentru că pot fi purtați și ochelarii de vedere în același timp cu cei VR. De asemenea, potrivit unor teste, s-a constat că în cazul celor care au dioptrii de până la -3, ochelarii VR pot fi folosiți direct, fără cei de vedere, pentru că imaginea este clară.

Dincolo de divertisment, tehnologia VR poate fi folosită și în domeniul științei. De exemplu, un student la medicină poate asista la o operație, iar totul ar putea fi mult mai clar decât în cazul unui film clasic, chiar și dacă e la o rezoluție foarte bună.

De asemenea, această tehnologie poate fi sincronizată cu diverse simulatoare fizice și s-ar putea face cursuri de perfecționare în mai multe domenii tehnice și medicale.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.