De ce și-a dat demisia procurorul-șef adjunct al DNA

Marius Iacob. Foto: Captură Youtube

Marius Iacob și-a dat demisia din funcția de adjunct al procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Decizia vine la doar o zi după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Iacob a comis o abatare discipinară, dispunând și o sancționare prin avertisment împotriva acestuia.

Marius Iacob a fost prim procuror-șef adjunct al Parchetului General, iar în iulie 2013 a devenit adjunctul Laurei Codruța Kovesi la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, el fiind propus de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.

Iniţial, în septembrie 2018, Secţia pentru procurori a CSM a decis că Marius Iacob nu a săvârşit o abatere disciplinară, însă Inspecţia Judiciară a făcut recurs, care a fost admis luni de instanţa supremă.

Iată ce au decis judecătorii ÎCCJ:

„Cu majoritate. Admite recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii nr. 9P din 11 septembrie 2018, pronunţată de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr.8/P/2018. Casează în parte hotărârea atacată şi, în rejudecare, admite în parte acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară. În temeiul art.100 lit.a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aplică pârâtului Iacob Marius Constantin – procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie sancţiunea constând în ‘avertisment’ pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit.m) teza a doua din aceeaşi lege”.

Marius Iacob a fost cercetat de Inspecția Judiciară încă din 4 mai 2018 pentru nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul Parchetului, ori a altor obligaţii cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente.

Abaterile comise au legătură cu fostul procuror DNA Mihaiela Iorga Moraru, în prezent procuror în cadrul Secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din justiţie. Aceasta fusese revocată de la DNA de Laura Codruța Kovesi.

De asemenea, Inspecţia Judiciară a anunțat că procurorul Carmen Simona Ricu a încălcat regimul incompatibilităţilor şi interdicţiilor funcţiei de magistrat, prin participarea la procesul civil care o privea pe Mihaiela Iorga Moraru.