De ce scade leul atât de mult? A pierdut peste 4 bani într-o singură zi

FOTO: GreatNews.ro salariul minim brut
FOTO: GreatNews.ro

Moneda națională a înregistrat miercuri, 23 ianuarie, un nou minim istoric în raport cu euro, dar totodată și o scădere bruscă față de cotația de marți.

Dacă marți un euro valora 4,7142 lei, miercuri Banca Națională a României a afișat un curs de 4,7569 de lei pentru 1 euro, ceea ce înseamnă că moneda națională a pierdut 4,27 bani într-o singură zi.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, a declarat la postul de televiziune Digi24 că prăbușirea leului are legătură cu o lipsă de încredere a investitorilor: „O lipsă de credibilitate pentru investitorii care au deţineri în lei şi care încep să renunţe la aceste deţineri în lei. De aceea vine presiunea care s-a creat. Lipsa aceasta de credibilitate care i-a făcut să renunţe la deţinerile în lei. Repet, poate a treia oară, este o pierdere de credibilitate care a dus la această situaţie. În contextul în care avem un deficit de credibilitate, asta este de fapt, ceea ce ne îngrijorează mai mult decât orice”.

El a declarat că nu poate spune cât va dura această scădere deoarece factorii interni nu au adus clarificări legate de stabilitatea şi predictibilitatea fiscal-bugetară.

„Este o întrebare pe care nu că vreau să o ocolesc dar la care evident că nu pot să răspund, în termeni concreţi. Până la urmă factorii interni nu au adus şi nu ştim când pot aduce nişte clarificări legate de stabilitatea fiscal-bugetară, predictibilitatea fiscal-bugetară. Avem întrebări legate de necesarul de finanţare al statului prin bugetul care nu mai apare, avem întrebări legate de mecanismul de aplicare a ordonanţei 114. Toate aceste elemente nu sunt fundamentale dar, la rândul lor contează să avem aceste elemente de impredictibilitate risipite ca să aducem ceva nou pe această masă a echilibrelor”, a mai spus Dan Suciu la Digi24, citat de agerpres.ro.

Ordonanța 114, dată de Guvern la finalul anului trecut, este cea care le-a impus băncilor să plătească o taxă proporțională cu indicele ROBOR. Cu cât ROBOR este mai mare, cu atât taxa plătită de bancă este mai mare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.