De ce să ții cont dacă ai de ales între două oferte de loc de muncă

Foto: Shutterstock

Aceasta este dilema oricărei persoane care dorește să se angajeze: găsește două locuri de muncă care i se potrivesc.

Să alegi dintre două oferte excelente poate fi o corvoadă în care ești tentat să fii purtat de emoții; de exemplu, una dintre companii sponsorizează echipa ta preferată de fotbal, iar alta îți oferă beneficiile la care ai visat mereu. De aceea, este bine să iei lucrurile ușor, pentru a fi sigur că faci cea mai bună alegere. Pentru a te ajuta să te decizi, mai jos sunt câteva sfaturi care te vor ajuta să compari cele două oferte de muncă să o alegi pe cea care te face să te simți împlinit. 

 

Gândește-te cum se potrivește cu planurile tale de viitor

 

Odată ce ai ofertele pentru noul loc de muncă pe masă, este momentul să vezi cum se aliniază cu obiectele tale profesionale. Gândește-te ce poate face fiecare dintre companii pentru tine. Răspunde la întrebări precum “Acest loc de muncă îmi oferă mai multe șanse de a mă dezvolta decât celălalt?”, “Care job îmi oferă ocazia de a învăța lucruri noi?”, “Care dintre ele îmi oferă cele mai multe provocări?”. Răspunsurile la astfel de întrebări te vor ajuta să îți dai seama care ofertă de muncă se pliază pe felul în care vrei să arate cariera te pe viitor. 

 

Fă comparații unu la unu

 

Realizează o listă pentru fiecare ofertă de muncă în parte. Aceasta poate conține următoarele elemente:

 

  • Salariul;
  • Orele de muncă;
  • Timpul petrecut în trafic;
  • Oportunitățile de avansare;
  • Beneficii extrasalariale: abonament la sală, vouchere de vacanță, asigurare de sănătate privată etc;
  • Reputația companiei;
  • Ținuta la locul de muncă;
  • Impresiile lăsate la interviu.

 

Pe lângă acestea, mai pot fi adăugate și alte lucruri, însă, la final, trebuie să alegi cinci sau șase elemente care contează cel mai mult pentru tine. Odată ce ai ales prioritățile, notează pentru fiecare companie un punctaj cuprins între 1 și 10. Însumează punctele și astfel ai obținut care este compania care ți se potrivește cel mai bine. 

 

Fii atent și documentează-te 

 

Poate că ai avut interviul de angajare cu viitorul tău șef sau chiar cu un coleg. Cum ți s-au părut? Gândește-te dacă au existat posibile semnale de alarmă înainte, în timpul și după interviu. Cum erau îmbrăcați, cum vorbeau, cum părea atmosfera? Dacă ședințele au loc într-o încăpere numită “Sala de luptă”, te-ai potrivi? Cel care îți lua interviul se uita constant la telefon? Sau poate că interviul avea loc la șase seara, iar angajații încă erau la muncă. Fii atent la astfel de detalii aparent minore. 

Ia în calcul salariul, dar…

 

Multă lume alege un loc de muncă doar pe baza salariului. Bineînțeles că salariul nu este cel mai important factor în alegerea unui loc de muncă. Cel mai important este să fii mulțumit cu alegerea făcută și să te trezești dimineața dornic să ajungi la noul job. Un salariu mai mare înseamnă că poți cheltui mai mulți bani în afara locului de muncă. Însă, dacă ai sarcini repetitive și te plictisești, un salariu mai mare nu compensează acest aspect. Alege acea ofertă care se aliniază mai bine cu valorile tale. Vrei să avansezi, să îți depășești limitele și să înveți skilluri noi? Un loc de muncă cu o remunerație ceva mai mică, dar, care oferă beneficii extrasalariale poate fi o alegere bună. 

 

Ia în calcul cultura organizațională

 

Mulți angajatori vorbesc și chiar se mândresc cu acest lucru în timpul interviului. Astfel doresc să vadă dacă te potrivești valorilor companiei. Însă, cultura organizațională este o stradă cu două sensuri. Și tu trebuie să decizi dacă o companie ți se potrivește. Dacă ai lucrat într-un loc toxic, știi cât de obositoare sunt zilele de muncă. Chiar dacă ești pasionat de munca pe care o faci și de misiunea companiei, îți vei pierde rapid din entuziasm dacă echipa în care vei lucra nu este în sincron. Pe de altă parte, te poți atașa de o companie dacă cei din jur te prețuiesc, te încurajează și te ajută să crești. Uite-te pe Facebook sau Linkedin și vezi cum se prezintă companiile dintre care ai de ales. Dacă vezi multe poze cu evenimente, teambuildinguri și petreceri, este un semn că firma prețuiește angajații. 

 

Odată ce te-ai documentat, ai făcut comparații pro și contra și ai oferit punctele avantajelor fiecărui loc de muncă, este timpul să te hotărăști. Care loc de muncă ți se pare cel mai interesant? Ce spune intuiția ta? Uneori, trebuie să riști și să alegi jobul care te entuziasmează cel mai mult. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.