De ce nu se deschid restaurantele pe 15 iunie. Răspunsul lui Ludovic Orban

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat că restaurantele prezintă în continuare „un risc epidemiologic major” și din această cauză nu s-a decis deschiderea lor de pe 15 iunie. Șeful Guvernului a comentat și anunțul prin care patronatele din turism au anunțat că vor să dea în judecată Executivul pentru „subminarea economiei” dacă nu deschid restaurantele din hoteluri.

„Ce patronate din turism au dat această declaraţie? Patronatele din turism sunt foarte multe. Există mai multe asociaţii patronale în turism cu care eu am avut un dialog constant. Că se mai naşte câte un năzdrăvan care spune…

V-o spun foarte clar, pe evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele în spaţii închise prezintă un risc epidemiologic major, din cauza, pe de o parte, a numărului mare de persoane care stau în restaurant, a timpului mare petrecut, că şi acesta este un element după care judeci riscul epidemiologic, a faptului că nu se poate purta mască, pentru că dacă mănânci, dacă serveşti masa, normal, nu poţi să porţi mască şi datorită razei de răspândire a virusului, deci particulele care sunt scoase afară au o rază de răspândire până la şase metri, adică pot să infecteze persoane care se află la masă pe o rază de şase metri.

Acesta este adevărul, pe evaluarea de risc epidemiologic: deschiderea restaurantelor în spaţii închise prematură poate să ducă la o creştere a numărului de infecţii”, a declarat Orban.

Premierul a mai spus că deocamdată sunt deschise terasele, iar aproape toți cei care au hoteluri au și terase și „pot să asigure servirea mesei în terase sau servirea mesei în sistem de room-service”.

Orban a mai spus că dacă lucrurile vor merge bine până la 1 iulie, au fost gândite și alte măsuri de relaxare, însă vor rămâne interzise „activităţile care presupun foarte mulţi oameni în spaţii închise, mai ales, dar şi în spaţii deschise, unde există risc de contaminare şi, mai ales, unde nu există trasabilitate”.