De ce mor atât de mulți oameni în Belgia din cauza coronavirusului?

belgia
Foto: Kreutzfelder / pixabay.com

Când vine vorba de rata mortalității, Belgia este cea mai afectată țară din lume de COVID-19, relatează BBC.

Rata mortalității se referă la numărul de decese raportat la populația totală a unei țări.

În Belgia, țară cu 11,5 milioane de locuitori, aceasta este de 670 de decese la 1 milion de persoane. Belgia este urmată de Spania, cu 537 de decese la 1 milion de oameni, și de Italia, cu 475 de morți la un milion de italieni.

Urmează Marea Britanie, cu 414 decese la 1 milion, Franța cu 379 de morți la 1 milion, Olanda cu 291 de morți la 1 milion, Suedia cu 264 la 1 milion, Irlanda cu 260 la 1 milion, și Elveția și SUA, fiecare având o rată a mortalității de 204 persoane de 1 milion de locuitori.

Restul țărilor au, cel puțin până acum, rate ale mortalității de sub 200 de persoane la 1 milion de locuitori (în România, de pildă, aceasta este de 40 de români la 1 milion de locuitori).

În ce fel este Belgia diferită

Potrivit autorităților belgiene, diferența vine din modul în care această țară numără decesele. Autoritățile au explicat că Belgia este singura țară din lume în care sunt numărate și considerate drept cazuri de COVID-19 inclusiv decesele care sunt suspectate (nu confirmate) să fi fost cauzate de COVID-19.

De asemenea, o altă explicație pentru numărul mare de decese raportat la populație este acela că, în Belgia, 53% dintre decese s-au produs în cămine pentru bătrâni. Dintre acestea, doar în 16% dintre cazuri s-au făcut teste care au avut rezultat pozitiv la coronavirus. Restul cazurilor sunt suspectate.

În total, în Belgia sunt peste 3.500 de decese care au fost numărate ca fiind provocate de COVID-19, dar care nu au fost confirmate.

Profesorul virusolog Steven Van Gucht, care este și purtător de cuvânt pentru centrul de criză al Guvernului, a explicat cum anume se decide dacă o persoană a murit de COVID-19.

„Analiza se bazează pe estimarea medicului, care ia în calcul dacă coronavirusul a fost prezent în acel cămin. De exemplu: dacă ai unul sau două cazuri confirmate, iar în săptămâna de după ai 10 decese în același cămin, cu simptome similare”, a explicat specialistul.

„Nu sunt făcute teste în laborator, însă este rezonabil să presupunem că sunt cazuri de COVID-19”, a completat el.

Chiar și așa, virusologul crede că numărul deceselor ar putea fi mult mai mare decât cel raportat deoarece este posibil ca unele cazuri să nu fi fost identificate.

Guvernul belgian a admis și că, la debutul crizei, s-au făcut greșeli. De exemplu, îngrijitorii din căminele de bătrâni nu au avut echipamente de protecție, ceea ce a făcut ca virusul să se răspândească rapid, cu un efect devastator, mai notează BBC.

În Belgia se realizează zilnic în jur de 10.000-20.000 de teste pe zi, prioritate având personalul medical.

În prezent, autoritățile au terminat și testarea tuturor celor 210.000 de rezidenți și angajați din căminele de bătrâni, și au descoperit că aproximativ 10% dintre ei sunt infectați. În Belgia sunt peste 500 de astfel de centre de îngrijire, și în aproximativ jumătate dintre ele au apărut focare de COVID-19.

Foto: Kreutzfelder / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.