De ce Bill Gates crede că finalul pandemiei de COVID este, în sfârșit, aproape

bill gates
Bill Gates. Sursa: gatesnotes.com

Într-o postare de final de an publicată pe blogul său, Bill Gates, fondatorul Microsoft, explică de ce are speranțe că finalul pandemiei de COVID este, în sfârșit, aproape.

Deși în postarea anterioară de final de an, din decembrie 2020, Bill Gates scrisese că peste un an ne vom putea uita în urmă și vom putea spune că anul 2021 a fost mai bun decât 2020, acest fapt nu este adevărat decât parțial.

În ciuda faptului că miliarde de oameni s-au vaccinat împotriva COVID, iar lumea este mai aproape de normalitate, progresul nu a fost atât de spectaculos pe cât spera fondatorul Microsoft: „Mai mulți oameni au murit de COVID în 2021 decât în 2020. Dacă ești unul dintre milioanele de oameni care au pierdut pe cineva drag în ultimele 12 luni din cauza virusului, cu siguranță că nu crezi că acest an a fost mai bun decât precedentul. Din cauza variantei Delta și a provocărilor întâmpinate de procesul de vaccinare, nu suntem atât de aproape de finalul pandemiei cum speram. Nu am prevăzut că va apărea o variantă atât de contagioasă și am subestimat cât de greu va fi să convingem oamenii să se vaccineze și să continue să poarte măști de protecție.”

„Totuși, am speranță că finalul este, în sfârșit, aproape. S-ar putea să fiu naiv făcând o altă predicție, dar cred că faza acută a pandemiei se va încheia cândva în 2022”, a mai scris Gates.

Deși varianta Omicron este îngrijorătoare, Gates crede că omenirea este mult mai pregătită acum pentru a lupta împotriva tulpinilor periculoase: „Suntem mult mai pregătiți pentru a crea vaccinuri actualizate dacă este nevoie de ele.”

„De fiecare dată când apare o nouă variantă de îngrijorare apar probleme, însă am în continuare speranță că, anul viitor, COVID-19 va deveni o boală endemică în cele mai multe locuri. Deși în prezent este de aproximativ 10 ori mai mortală decât gripa, vaccinurile și antiviralele ar putea reduce acest număr la jumătate, sau chiar mai mult. În comunități vor continua să apară focare ocazionale, dar noi medicamente vor fi disponibile pentru a acoperi cele mai multe cazuri, iar spitalele se vor putea ocupa de restul”, continuă el.

„Riscul tău individual (de a te îmbolnăvi – n.r.) va fi suficient de scăzut încât să nu mai trebuiască să îl iei în calcul atât de mult atunci când iei o decizie. Nu va fi factorul principal de luat în calcul atunci când decizi dacă să mergi la birou, dacă să îți lași copiii la fotbal sau dacă mergi să vezi un film la cinematograf. Speranța mea este că peste 2 ani singurul moment în care va trebui cu adevărat să te gândești la virus va fi când îți vei face vaccinul combinat anti-COVID și anti-gripal în fiecare toamnă”, a mai scris Gates.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.