De astăzi am intrat în carantină parțială. Ce reguli trebuie respectate în toată țara

FOTO: Poliția Română/Facebook
FOTO: Poliția Română/Facebook

Mai multe restricții, care pot fi considerate drept o carantină parțială, au intrat în vigoare începând de astăzi, 9 noiembrie, de la miezul nopții. Una dintre cele mai importante se referă la circulația pe timpul nopții. Între orele 23:00 și 5:00 se va putea circula pe străzile din România doar din motive bine întemeiate și pe baza unei declarații pe propria răspundere. O altă măsură importantă este legată de faptul că toate școlile din țară vor trece la predare în sistem online. De asemenea, masca este obligatorie, inclusiv pe stradă, în toată țara.

„Începând cu data prezentei hotărâri la nivelul României se propune instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, la 2 nivel național, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile”, se arată în decizia luată de Consiliul Național pentru Situații de Urgență.

Toate reuniunile cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise sau deschise, publice sau private, sunt interzise.

În vederea evitării aglomerării transportului public, s-a propus ca toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore.

Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.