Darius Vâlcov a plagiat mai mult de jumătate din lucrarea sa de doctorat. Reacția pesedistului

Darius Vâlcov Foto: gov.ro
Darius Vâlcov Foto: gov.ro

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă și condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare, a plagiat mai mult de jumătate din teza de doctorat pe care a susținut-o în 2008 la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Științe Economice din București.

Potrivit PressOne, Vâlcov ar fi plagiat mai mult de 100 din cele peste 200 de pagini ale tezei, sursele originale fiind exclusiv cărți care nu sunt disponibile online.

Jurnalista Emilia Șercan a descoperit că în fiecare din cele șase capitole ale tezei de doctorat a lui Darius Vâlcov există pagini întregi copiate din alte surse. Sunt plagiate și notele de subsol.

Darius Vâlcov, unul dintre strategii programului de guvernare al PSD, a infirmat, pe Facebook, faptul că ar fi plagiat.

„​Pentru că nu era suficientă decredibilizarea mea, cu invenții privind lingouri și bani ascunși prin cimitire, mai nou, o parte din cei 19.000 de angajați ai SRI (am inclus aici și acoperiții), cataloghează teza mea de doctorat drept una parțial plagiată. Răspunsul meu este simplu: EXCLUS!”, a reacționat Vălcov pe Facebook.

Vâlcov s-a înscris la doctorat în 2001, alegând ca temă „Perfecționarea managementului financiar al întreprinderii în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană”.

Lucrarea a fost susținută abia în 2008, la un an de la aderarea României în UE. În paralel, între 2011 și 2004, Vâlcov a urmat cursurile Facultății de Drept la Universitatea ”Spiru Haret”.

Toate cele 41 de pagini ale Capitolului VI − „Evaluarea performanțelor manageriale ale finanțelor întreprinderii din România în conformitate cu întreprinderile din Uniunea Europeană” − sunt plagiate din cartea „Analiza economico-financiară”, scrisă de Lucian Bușe și apărută în 2005 la Editura Economică.

Lucian Bușe a fost profesor universitar la Facultatea de Management Financiar și Administrativ din Craiova, precum și prorector al Universității din Craiova.

Lucrarea lui Bușe, care este copiată în numeroase părți ale tezei de doctorat a lui Vâlcov, nu este menționată în bibiliografia tezei de doctorat a lui Darius Vâlcov.