Darius Vâlcov a fost condamnat la închisoare cu executare

Darius Vâlcov Foto: gov.ro
Darius Vâlcov Foto: gov.ro

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis să-l condamne pe fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, în prezent consilier al primului ministru Viorica Dăncilă, la 8 ani de închisoare cu executare.

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată. În acest dosar, Vâlcov este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupate. Procurorii îl acuză pe Vâlcov că ar fi cerut 20% din valoarea unor contracte publice, de la o firmă de construcții, în perioada în care era primar.

În urmă cu o săptămână, întrebat de prezența lui Darius Vâlcov în guvern, președintele PSD, Liviu Dragnea, spunea că este „un om de o valoare rară”.

„Darius Vâlcov a fost la Guvern tot timpul. A lucrat la Guvern tot timpul şi a sprijinit cele două guverne şi sprijină în continuare. Este un om de o valoare rară din punct de vedere al… din punct de vedere economic şi este cel care împreună cu mine şi cu încă doi colegi am lucrat efectiv la programul de guvernare, care e obligatoriu să fie pus în practică. (…) Guvernul beneficiază de sprijinul domnului Darius Vâlcov, asta este foarte important”, a declarat Liviu Dragnea.

Ce spun procurorii

Vâlcov a fost trimis în judecată în 2015. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări.

În urma intervenţiilor lui Darius Vâlcov, firma lui Berna a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de de peste 78 de milioane de lei, arată procurorii.

Apoi, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe a câte 400.000 de lei.

Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei. Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.

Pentru a recupera banii de la fostul ministru, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro şi 73.077 de dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei.