Danemarca renunță definitiv la vaccinul AstraZeneca

Foto: Pixabay

În timp ce colonelul român Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, laudă serul produs de AstraZeneca, alte țări europene – mai avansate – încep să renunțe definitiv la acesta.

Danemarca a oprit definitiv imunizarea cu vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca, fiind prima țară europeană care ia această definitivă. Danezii sunt îngrijorați de posibilitatea apariției trombozelor – cheaguri de sânge care se pot dovedi letale – în urma administrării acestui vaccin.

În România, medicul militar Gheorghiță a apărat până în pânzele albe vaccinul produs de specialiștii britanici și suedezi.

Danemarca a luat decizia de a renunța definitiv la vaccin, cu toate că programul național de vaccinare va fi întârziat cu câteva săptămâni, scrie BBC.

Agenția Europeană a Medicamentului anunțase săptămâna trecută că există o legătură între vaccin și cheagurile de sânge, adăugând că riscul de a muri de COVID-19 este, însă, mult mai mare.

Mai multe țări, care opriseră vaccinarea cu AstraZeneca, au reluat imunizarea cu acest ser, însă multe dintre ele nu mai folosesc acest vaccin pentru cetățenii care au depășit o anumită vârstă.

Danemarca a anunțat că va renunța la cele 2,4 milioane de doze de AstraZeneca pe care urma să le primească.

Aproape un milion de danezi au fost vaccinați până în acest moment, dintre aceștia 150.000 primind serul AstraZeneca.

Danemarca folosește în continuare vaccinurile Pfizer și Moderna.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.