Danemarca a descoperit o mutație periculoasă a coronavirusului la nurci. Ea a trecut deja la om

nurcă nurci
Foto: skeeze / pixabay.com

Danemarca plănuiește să își eutanasieze întreaga populație de 17 milioane de nurci după ce a fost descoperită o mutație la coronavirus care s-a răspândit la om, relatează Reuters.

Premierul țării a anunțat că statul va eutanasia toate cele 17 milioane de nurci.

Autoritățile din domeniul sănătății au descoperit tulpini de coronavirus la oameni și la nurci care prezentau o mai mare rezistență în fața anticorpilor, ceea ce poate scădea eficacitatea viitoarelor vaccinuri anti-coronavirus, a declarat premierul Mette Frederiksen.

„Avem o mare responsabilitate față de propria populație, dar din cauza mutației descoperite avem o responsabilitate și mai mare față de restul lumii”, a mai spus Frederiksen.

Descoperirile se bazează pe testele de laborator făcute de Institutul de Stat Serum, autoritatea din Danemarca ce se ocupă de bolile infecțioase. Rezultatele au fost transmise atât la Organizația Mondială a Sănătății, cât și la Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor.

Mike Ryan, șeful programului dedicat urgențelor din cadrul OMS a cerut o amplă investigație științifică cu privire la modul în care oamenii infectează nurcile, iar acestea la rândul lor transmit virusul înapoi la oameni.

„Am fost informați de Danemarca de existența unui număr de persoane infectate cu coronavirus de la nurci, și că virusul prezenta anumite modificări genetice”, au arătat reprezentanții OMS.

Autoritățile daneze au anunțat că în fermele de nurci s-au identificat 5 cazuri în care a fost descoperită noua tulpină a virusului. Aceeași tulpină a fost descoperită și la 12 oameni.

Foto: skeeze / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.