Dăncilă s-a „răzbunat”: Iohannis a inventat cuvântul giroscop

Viorica Dăncilă. Foto: Facebook

Fostul premier din partea PSD, Viorica Dăncilă, a declarat, într-o emisiune la Digi24, că președintele Klaus Iohannis a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române și a dat exemplu cuvântul „giroscop”.

Întrebată dacă PSD îi poate reproşa acum greşelile gramaticale în vreun fel, greşelile de imagine, faptul că a adus o imagine greşită partidului, Viorica Dăncilă a răspuns: „Nu cred că poate face PSD aceste reproşuri. Să ne uităm la declaraţiile liderilor politici de la alte partide, la cele ale doamnei ministru al Educaţiei, care e profesor de Română, eu sunt inginer, să ne uităm la declaraţiile preşedintelui României, care a introdus cuvinte noi în vocabularul limbii române”.

Apoi i s-a solicitat să dea exemple de cuvnte noi introduse de președintele Iohannis. ”Giroscopul sau sertarizare. Nu mai ştiu. Am reţinut câteva dintre ele. Atunci când există presiune, şi cel mai abil jucător poate să facă greşeli”, a răspuns Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a folosit termenul giroscop într-o conferință de presă, când a fost întrebat dacă a girat racolările făcute de PNL din PSD. Iohannis l-a rugat pe jurnalist să repete ultima parte a întrebării: „Aia cu giroscopul”.

Potrivit dexonline.ro, giroscopul este un „corp solid sprijinit în aşa fel, încât este liber să se rotească în jurul axei sale. Aparat care, antrenat de o mişcare de rotaţie în jurul uneia dintre axe, se poate deplasa astfel încât să nu modifice direcţia axei sale de rotaţie. Dispozitiv care asigură stabilitatea şi orientarea în spaţiu a unui avion, a unui submarin etc”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.