Dan Șova, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită

dan șova
Foto: PSD via Wikimedia Commons

Fostul ministru al Transporturilor Dan Șova a fost condamnat miercuri, 17 noiembrie, la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, în dosarul CET Govora, transmite postul de televiziune Digi 24.

Decizia Curții de apel București nu este definitivă.

Instanța l-a condamnat și pe fostul director al CET Govora Mihai Bălan la 3 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Dan Şova a mai fost condamnat în acest dosar la 3 ani de închisoare în iunie 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), însă a fost eliberat din penitenciar după 6 luni, când pedeapsa i-a fost anulată în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, care a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ.

Acum, instanţa i-a dat lui Şova o pedeapsă mai mare, de 4 ani cu executare.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

În urma demersurilor întreprinse de Dan Șova pe lângă Mihai Bălan, în lunile decembrie 2011, respectiv mai 2013, acesta din urmă a încheiat două contracte de consultanță cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunțător, iar în perioadele ianuarie – octombrie 2012 și respectiv iunie 2013 – august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plățile efectuate în baza celor două documente.

Procurorii au arătat că încheierea unor astfel de contracte de consultanță nu-și găsea justificarea deoarece la acea vreme centrala de energie termică CET Govora SA dispunea de un departament juridic în care își desfășurau activitatea 6 juriști, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistență din partea vreunei societăți de avocați.

Acționând în această manieră, Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA în valoare de 1.301.410 lei (suma totală decontată cu o frecvență lunară, în baza celor două contracte menționate).

Procurorii au mai susținut că Dan Șova i-a spus persoanei denunțătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistență juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună.

În schimbul acestui serviciu, Șova a pretins de la persoana denunțătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă. În total, Șova a obținut 100.000 de euro de la această persoană.

Vă recomandăm și:

AICI vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.