Dan Barna, noul președinte al USR. Cine este cel care îi ia locul demisionarului Nicușor Dan

Surse foto: Camera Deputaților / Facebook

Deputatul de Sibiu al Uniunii Salvați România a fost ales cu 127 dintre cele 191 de voturi valabil exprimate, la capătul unui congres aprig contestat și boicotat de cei care încă sunt în tabăra fondatorului demisionar al formațiunii, Nicușor Dan.

Contracandidatul său, Vlad Alexandrescu (fost ministru al Culturii în Cabinetul Cioloș), a obținut 50 de voturi.

Barna este vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă și membru în Comisia pentru Fonduri Europene. El a fost și membru al Executivului Cioloș, în care a deținut funcția de secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene. Unul dintre cei mai importanți susținători ai săi este fostul ministru Cristian Ghinea.

Până la câștigarea cursei de președinte al partidului, Barna a fost vicepreședinte (ales la congresul din mai 2017) și purtător de cuvânt al USR.

Prima dorință: să încheie ”zbaterea în care a fost partidul”

Expertul în fonduri europene va fi președintele USR în următorii doi ani, următorul congres urmând a avea loc în primăvara anului 2019, an în care sunt programate alegeri europarlamentare.

Imediat după aflarea rezultatului, Barna a spus că va lua legătura cu filialele care nu au venit la congres pentru ”a închide această zbatere în care a fost partidul”.

Un al treilea candidat înscrie în lupta pentru șefia USR a fost Cristian Seidler, însă acesta s-a retras și nici măcar nu a participat la congresul de la Poiana Brașov. Seidler, apropiat al lui Nicușor Dan, a acuzat nereguli în selectarea delegaților pentru alegerile noului președinte. ”Aripa” Seidler a anunțat chiar că va contesta în justiție organizarea acestui congres.

Reacția lui Nicușor Dan

Nicușor Dan, care a decis la 1 iunie să părăsească total partidul pe care el însuși l-a fondat, a avut un comentariu acid în ziua Congresului USR de la Poiana Brașov.

”Am fost invitat la congresul de azi (n.r. – sâmbătăr) al USR. Înțeleg că a fost o dezbatere și un vot în Biroul Național la care unii au fost pentru și alții au fost contra invitării mele.

Am ales să nu particip. Nu pot gira prin prezența mea un congres viciat prin practici demne de PSD și PNL. Alegerile delegaților din București au fost anulate nestatutar, o spun parlamentarii juriști ai partidului, și refăcute pe un sistem diferit de cel folosit în restul județelor. Există o uriașă presiune pentru ca USR să-și abandoneze misiunea, să devină un partid ca toate celelalte, să intre încet-încet în sistem.

USR-ul e constituit din oameni de bună credință și poate încă să-și realizeze misiunea pentru care s-a înființat. În ianuarie la Sibiu și în mai la Cluj am încercat să țin membrii USR cu picioarele pe pământ și să le indic principalele riscuri pentru organizație. Dacă ar fi să enunț azi principalele riscuri pentru USR, ele ar fi:
1) fanatismul și radicalizarea taberelor (rezultat al referendumului intern poziționare / nepoziționare) – nimeni nu asculta argumentele raționale ale celuilalt;
2) toleranța la nelegalitate – încălcarea dovedită a statutului nu interesează;
3) lipsa de reacție la informații false circulate prin rețele informale.

În orice caz, un start foarte prost pentru viitorul președinte al USR, oricare ar fi el. Un președinte care a încălcat deja statutul, ca membru al Biroului Național, prin decizia pe alegerile din București. Un președinte ales la un Congres cu multe semne de întrebare, la care mulți delegați au ales să nu participe. Un președinte fără legitimitate”, a comentat Dan, pe pagina personală de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.